Božo Ljubić primio veleposlanika Mađarske Józsefa Magyara

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić održao je u utorak sastanak s veleposlanikom Mađarske u Republici Hrvatskoj Józsefom Magyarom.

U razgovoru izraženo je međusobno zadovoljstvo suradnjom između dvije zemlje u pogledu manjinske politike i brige o hrvatskoj manjini u Mađarskoj i mađarskoj manjini u Hrvatskoj s ciljem produbljivanja daljnje suradnje na parlamentarnoj razini radi još boljeg ostvarivanja njihovih prava, kao i u svim drugim aspektima suradnje unutar Europske unije. 

Istaknuta je potreba za zajedničkom suradnjom vezanom uz dovršetak izgradnje prometne infrastrukture Luke Ploče i Koridora 5C, željezničke pruge Rijeka-Zagreb-Budimpešta te LNG terminala na Krku, što predstavlja prioritet razvoja prometne povezanosti, povećanja energetske učinkovitosti te gospodarskog potencijala za obadvije zemlje.  

Govorilo se i o aktualnoj migrantskoj krizi. Sugovornici su se složili da Hrvati i Mađari njeguju iste zajedničke vrijednosti o kojima moraju brinuti kako bi sačuvali svoj nacionalni identitet. Predsjednik Odbora Ljubić upoznao je veleposlanika s problemom položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini kao jednog od tri državotvorna i konstitutivna naroda te nemogućnošću izbora legitimnih predstavnika Hrvata u svim segmentima vlasti. Također je upoznao veleposlanika s rezultatima nedavno provedenih općih izbora u Bosni i Hercegovini i slučajem Ljubić u svezi promjena Izbornog zakona. 

Veleposlanik Magyar izrazio je razumijevanje te podržao napore Republike Hrvatske u zaštiti Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. Na kraju razgovora, veleposlanik je uputio usmeni poziv predsjednika Odbora za nacionalnu koheziju parlamenta Mađarske predsjedniku Odbora Ljubiću za posjetu Mađarskom parlamentu u sklopu skorašnjeg obilježavanja 150. obljetnice Hrvatsko-ugarske nagodbe ili u sklopu posebne posjete izaslanstva Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske radi produbljivanja daljnje suradnje između Odbora na parlamentarnoj razini. 
 

Autor: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske