Božo Ljubić razgovarao s predsjednicom RH o položaju Hrvata u BiH

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjednik Glavnog Vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić te voditelj Odjela za kulturu, sport i medije Glavnog Vijeća HNS BiH i ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja sastali su se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović. 
 
Na sastanku se razgovaralo o političkim prilikama u BiH, posebice o položaju Hrvatskog naroda. Božo Ljubić je upozorio na zabrinjavajuće razmjere iseljavanja Hrvata iz BiH, ilustrirao je to podatkom da je samo u 2015. godini, prema statistikama Katoličke crkve u BiH, 14,5 tisuća Hrvata katolika manje. 

-S obzirom na broj Hrvata u BiH, to bi bilo kao da iz Hrvatske za godinu dana iseli grad veličine Splita, dodao je Ljubić. Upozorio je da nastavak ovakvog trenda prijeti gubitkom nacionalnog političkog subjektiviteta Hrvata u BiH, što bi imalo pogubne posljedice kako za državu BiH tako i za Hrvatsku. Naglasio je kako je to problem koji traži žurne odgovore i konkretne aktivnosti. Pored gospodarskih razloga iseljavanja, Ljubić je istaknuo kako su opća politička nestabilnost i institucionalna neravnopravnost Hrvata u BiH također ozbiljni razlozi zbog kojih Hrvati napuštaju BiH.
 
-Bez institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda nema političke stabilnosti u BiH, a bez političke stabilnosti nema ni integracije društva, ni gospodarskog boljitka, a dugoročno ni opstanka BiH, naglasio je Vukoja u svome izlaganju i dodao da Hrvati u BiH očekuju od Republike Hrvatske snažniju podršku legitimnim političkim zahtjevima Hrvata u BiH.
 
Predsjednica Grabar Kitarović spomenula je kako je svjesna težine položaja u kojem se nalaze Hrvati u BiH te kako treba poduzeti cijeli niz konkretnih aktivnosti na različitim područjima kojima bi Republika Hrvatska pomogla da se taj položaj popravi i ojača. Naglasila je kako suradnju s Hrvatima u BiH treba ojačati ne samo na političkom, nego i gospodarskom, kulturnom i svakom drugom planu te da u taj proces treba biti uključeno što više institucija i pojedinaca iz Republike Hrvatske.
 
Ljubić je istaknuo kako je jako važno jačati institucionalnu suradnju između nadležnih tijela Republike Hrvatske i tijela Hrvatskog narodnog sabora BiH kao krovne političke institucije Hrvata u BiH.

Zajednički je zaključeno kako se suradnja treba odvijati kroz što više konkretnih projekata te kako je potpora Republike Hrvatske dovršetku izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru dobar primjer spomenute suradnje.
 

Autor: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske