Božo Ljubić sudjelovao na međunarodnom seminaru o dijaspori

Jeruzalem - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić sudjeluje na međunarodnom seminaru o temi odnosa dijaspore i domovine. Međunarodni seminar održava se u organizaciji izraelskog parlamenta Knesseta, Ministarstva vanjskih poslova Države Izraela i Židovske agencije za Izrael koja je zadužena za odnose s izraelskom dijasporom.

Predsjednik Odbora Ljubić bio je jedan od uvodničara na seminaru u Knessetu. Predstavnike parlamenata i vlada, stotinu četrdeset sudionika sudionika seminara iz trideset zemalja, upoznao je s glavnim značajkama hrvatske dijaspore. Rekao je da su Hrvati izvan Republike Hrvatske širi pojam od pojma dijaspore jer, kako je rekao, ovaj izričaj uključuje hrvatske autohtone manjine, ali i Hrvate iz Bosne i Hercegovine koji su ustavan i tvorben narod u BiH. Sudionike seminara informirao je o zakonskoj i institucionalnoj infrastrukturi Republike Hrvatske te hrvatskim iskustvima u komunikaciji s hrvatskom dijasporom.

-Na konferenciji se mogu dobiti vrlo dragocjena iskustva Izraela koja se tiču pitanja židovske dijaspore, ali i useljenja Židova iz cijeloga svijeta u Izrael. Od države i naroda koji je svoj broj stanovnika u matičnoj državi od utemeljenja 1948. godine do danas povećao deset puta, od 600 tisuća do današnjih 6 milijuna, i Hrvatska država i njezin narod imaju što učiti, kazao je Božo Ljubić.

Konferencija se održava u parlamentu Knessetu, Ministarstvu vanjskih poslova Izraela te u Židovskoj agenciji za Izrael uz sudjelovanje visokih izraelskih dužnosnika iz tih institucija.

Autor: Odbor za Hrvate izvan RH