Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, u povodu obilježavanja 8. listopada - Dana neovisnosti Republike Hrvatske, uputio je svim građanima čestitku sljedećeg sadržaja: 

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu čestitam Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Hrvatski sabor donio je 8. listopada 1991. Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ-a. Hrvatski sabor time je započeo postupak razdruživanja od dotadašnje države za koju je utvrdio da više ne postoji te pokrenuo postupak za međunarodnopravno priznanje samostalne i neovisne države Hrvatske. Ova odluka, zajedno s Ustavnom odlukom o samostalnosti i suverenosti  i Deklaracijom o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, koje je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine, potvrdila je pravo hrvatskog naroda na nacionalnu samobitnost, samoodređenje te pravo na suverenu, samostalnu i neovisnu državu. Time je Hrvatski sabor, kao i mnogo puta tijekom svoje duge povijesti, pokazao nacionalnu i državnopravnu svijest te potvrdio višestoljetnu težnju hrvatskih ljudi za neovisnošću i slobodom i njihovu domoljubnu odlučnost da imaju i stvaraju vlastitu državu na demokratskim vrijednostima.

U obrani suvremene hrvatske državnosti, slobode i demokracije, mnogi su hrvatski branitelji dali svoje živote. Stoga su Domovinski rat i njegove vrijednosti temelj postojanja današnje Hrvatske, a naša obveza i odgovornost su da ih čuvamo i ostavimo u nasljeđe budućim naraštajima.

Danas kada imamo neovisnu hrvatsku državu, naša odgovornost i jedini interes moraju biti da svi zajedno, u duhu međusobnog uvažavanja, gradimo Hrvatsku kao sigurnu i prosperitetnu zemlju snažnih institucija, vladavine prava i socijalne sigurnosti, gospodarski razvijenu i demografski obnovljenu, uz izražen društveni osjećaj za pravednost i solidarnost, zaštitu obitelji i njezinih vrijednosti te ostvarivanje uvjeta za osnaživanje položaja mladih. 

Pritom, odgovornost svih nas je da svojim ozbiljnim, sustavnim, dosljednim i vjerodostojnim djelovanjem poštujemo i slušamo poruke svih hrvatskih građana i opravdamo njihovo povjerenje. Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Autor: Ured predsjednika Sabora