Čestitka predsjednika Jandrokovića u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice VRO Oluja

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj stoji:

"Svim hrvatskim građankama i građanima i svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Vojno-redarstvena operacija Oluja, čiju 28. obljetnicu obilježavamo ove godine, veličanstvena je pobjeda hrvatskih vojnika, policajaca i tadašnjeg političkog vodstva hrvatske države, predvođenog prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Taj je prijelomni trenutak Domovinskog rata ujedno i simbol nepokolebljivog duha hrvatskog čovjeka i njegove pobjedničke naravi. Zato nas 5. kolovoza svake godine ispunja osjećajima osobite radosti, ponosa i zahvalnosti.

Naša je obveza stoga ustrajno štititi dignitet Domovinskog rata, kao čvrstog temelja na kojem je izgrađena samostalna i suverena Republika Hrvatska. Iznimno je važno u hrvatskom društvu, a osobito među mlađim generacijama, sustavno njegovati sjećanje na Domovinski rat. Jer osvijestiti žrtve i odricanja utkana u vlastitu slobodu znači i primjerenije ju cijeniti.

Najbolji način za iskazivanje zahvalnosti onima koji su svojim naporima omogućili izgradnju današnje Hrvatske jest ustrajni rad na boljitku svih njenih građana. Nositelji vlasti pozvani su i dalje kreirati javne politike usmjerene ka jačanju otpornosti naše Domovine, snaženju njenih institucija, pravne izvjesnosti, te stvaranju preduvjeta za nove gospodarske iskorake, kao i za demografsku obnovu.

Istovremeno, svi trebamo ulagati napore u promicanje uzajamnog razumijevanja, poštovanja i solidarnosti u hrvatskom društvu, jer tako zagovaramo vrijednosti koje je upravo Domovinski rat pomogao afirmirati.

Hrvatska je danas članica NATO-a, a ovogodišnjim ulaskom u članstvo u schengenskom prostoru i europodručju u cijelosti je integrirana u Europsku uniju. K tomu, izgradnjom Pelješkog mosta prošle godine konačno je ostvaren i višegeneracijski san o potpunoj teritorijalnoj povezanosti naše Domovine. Podloga je to na kojoj će Hrvatska ostvarivati nove uspjehe u budućnosti, a njeno je ishodište, toga moramo uvijek biti svjesni, upravo u našoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Zato još jednom svima čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja!“.