Članovi Hrvatsko-argentinske skupine prijateljstva primili argentinskog veleposlanika Cernandasa

Zagreb – Voditelj Hrvatsko-argentinske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ivan Lovrinović te članovi skupine Davor Ivo Stier, Domagoj Hajduković i Saša Đujić održali su u utorak sastanak s veleposlanikom Argentine u Hrvatskoj sa sjedištem u Budimpešti Maximilianom Gabrielom Gregoriom Cernandasom.

U razgovoru su potvrđeni prijateljski odnosi dviju zemalja te je izražena nada u jačanje gospodarske suradnje, posebno u IT sektoru, poljoprivredi te znanosti i obrazovanju kao preduvjetu za nastavak suradnje i na ostalim područjima.
 
Voditelj skupine Lovrinović istaknuo je kako bi za Hrvatsku bila korisna argentinska iskustva i know-how u području upravljanja javnim dugom te ukazao na brojnu hrvatsku zajednicu u Argentini koja bi mogla poslužiti kao svojevrsni most u razmjeni iskustava dviju zemalja.– Svijet je ušao u fazu stagnirajuće globalizacije i rastućeg protekcionizma te stoga bilateralna suradnja ima sve veći značaj u odnosima zemalja, posebno u području trgovinske razmjene, zaključio je Lovrinović. Naglasio je važnost osnaživanja međuparlamentarne suradnje te izrazio nadu u razmjenu posjeta na parlamentarnoj razini.

Član skupine Davor Ivo Stier istaknuo je kako se bilateralna suradnja Hrvatske i Argentine unaprijedila imenovanjem veleposlanika Argentine u Hrvatskoj, umjesto dosadašnjeg otpravnika poslova. Naglasio je da, iako neke hrvatske IT tvrtke već djeluju na području Argentine i pokrivaju ostale dijelove Latinske Amerike, postoji veliki prostor za snažniju suradnju u području IT tehnologija. Pohvalio je potpisivanje sporazuma o suradnji između argentinskih i hrvatskih sveučilišta te djelovanje lektorata hrvatskoga jezika na Sveučilištu u Rosariju te Sveučilištu u Buenos Airesu.

Veleposlanik Cernandas izvijestio je zastupnike kako je u Nacionalnom kongresu Argentine u završnoj fazi osnivanje skupine prijateljstva s Hrvatskom te izrazio uvjerenje kako će suradnja dviju skupina prijateljstva biti početak novih, čvršćih odnosa parlamenata. Dodao je kako je u tijeku organiziranje posjeta potpredsjednice Argentine i predsjednice Senata Argentine Gabriele Michetti Republici Hrvatskoj, predviđenog za prvu polovicu 2019. godine, te ukazao na snažnu međunarodnu agendu potpredsjednice Michetti s naglaskom na poslovnu, trgovinsku i kulturnu suradnju. Istaknuo je kako je za buduće uspješne odnose Argentine i Hrvatske nužno otvaranje rezidentnog veleposlanstva u RH, na čemu Argentina intenzivno radi.

U nastavku susreta razgovaralo se o utjecajnim Hrvatima u Argentini kroz prošlost, ali i danas, poput Nikole Mihanovića, osnivača argentinske trgovačke pomorske flote i Mariane Zuvic, argentinske zastupnice hrvatskih korijena u parlamentu zemalja Mercosur-a (zajedničko tržište Južne Amerike). U tom kontekstu veleposlanik je dodao kako je jedan od prioriteta vanjske politike Argentine učinkovitija suradnja Mercosura i  Europske unije, prilikom čega je zatražio potporu Republike Hrvatske.
 

Autor: Hrvatsko-argentinska međuparlamentarna skupina prijateljstva