Članovi Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva održali sastanak s irskim veleposlanikom

Zagreb - Članovi Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva održali su sastanak s prvim rezidentnim veleposlanikom Irske u Hrvatskoj Timothyjem Harringtonom.

Voditelj Skupine Domagoj Hajduković uvodno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je u Zagrebu otvoreno irsko veleposlanstvo te zahvalio veleposlaniku na trudu kojeg je do sada uložio u osnaženje odnosa dvaju naroda.

Veleposlanik Harrington istaknuo je kako irski i hrvatski narod dijele mnoge sličnosti, posebice u kulturnom i povijesnom nasljeđu i mentalitetu, iako su zemljopisno udaljene zemlje. Zastupnike je upoznao s razvojem irskog gospodarstva u posljednjih četrdeset godina te dodao kako je Irska trenutno 44. ekonomija svijeta, a petnaesta u Europskoj uniji. Istaknuo je kako se ulaskom Irske u EU 1973. godine uvelike mijenjalo irsko društvo koje je do tada bilo izuzetno konzervativno. – Ponosni smo što smo od zemlje koja je ženama i muškarcima isplaćivala različite plaće za isti rad, došli do zemlje koja je referendumom legalizirala istospolne brakove, kazao je Harrington. 

U nastavku sastanka zastupnicima su se obratili predstavnik irske zajednice u Hrvatskoj Lee Murphy i ravnatelj Galerije "Laval Nugent" Robert Kavazović. Predstavili su život i djelo irskoga vojskovođe Lavala Nugenta koji je veliki dio života proveo u Hrvatskoj, sudjelovao u ilirskom pokretu, bio zastupnik Hrvatskoga sabora te dao značajan obol političkom, povijesnom i kulturnom životu Hrvatske 19. stoljeća.
  
 
 

Autor: Hrvatsko-irska međuparlamentarna skupina prijateljstva