Članovi Hrvatsko-kineske skupine prijateljstva održali sastanak s kineskim veleposlanikom Zhaomingom Huom

Zagreb - Hrvatsko-kineska međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatskoga sabora pod predsjedanjem Gordana Marasa održala je u četvrtak sastanak s kineskim veleposlanikom Zhaomingom Huom i suradnicima, kojim je obilježila 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

Utvrđeno je kako su hrvatsko-kineski odnosi, definirani kao „partnerstvo u općoj suradnji“, u stalnom usponu i da se razvijaju u prijateljstvu, uzajamnom razumijevanju i poštovanju, bez spornih i otvorenih pitanja. Obje su se strane složile kako 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa potiče na daljnje učvršćivanje veza između dviju država i naroda te na nastavak bilateralne i multilateralne suradnje na svim područjima, posebice na platformi „16 + 1“ i strategijama „Novi put svile“ i „Jedan pojas - jedan put“.

Gordan Maras istaknuo je kako Hrvatska pridaje veliku važnost daljnjem unaprjeđenju odnosa s Kinom, čemu u značajnoj mjeri pridonosi međuparlamentarna suradnja. Podsjetio je kako je 8. srpnja 2017. u Minsku na 26. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a uspostavljena „Skupina za potporu Putu svile“ u okviru te parlamentarne organizacije i da je jedan od osnivača te skupine saborsko Izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.   

Kineski veleposlanik Zhaoming Hu pozvao je Gordana Marasa da s izaslanstvom Hrvatsko-kineske skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora posjeti Narodnu Republiku Kinu u najskorije vrijeme.

Autor: Hrvatsko-kineska skupina prijateljstva