Članovi Hrvatsko-turske skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora razgovarali s predsjednikom turskog parlamenta

Zagreb - Bulent Arinc, predsjednik turske Velike nacionalne skupštine s izaslanstvom razgovarao je u Hrvatskom saboru s Mariom Zubovićem, voditeljem Hrvatsko-turske skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru i članovima skupine: mr. sc. Nevenom Mimicom, Željkom Antunović, dr. sc. Zlatkom Kramarićem, prof. dr. sc. Miloradom Pupovcem i dr. sc. Matom Crkvencem. 

Mario Zubović konstatirao je da Hrvatska i Turska imaju odlične odnose, suradnja se odvija na mnogim područjima, a u Hrvatskom saboru djeluje grupa prijateljstva kojoj je cilj njegovati i razvijati što tješnju suradnju prijateljskih država. Zubović se osvrnuo na ulogu koju Sabor ima u praćenju pregovora s Europskom unijom i na konstituiranje i djelovanje Nacionalnog odbora za praćenje pregovora.

Bulent Arinc ukratko je predstavio strukturu turske Velike nacionalne skupštine koja je jednodomni parlament i ima 550 zastupnika, a izbori se održavaju svake pete godine. Trenutno je u turskom parlamentu zastupljeno šest političkih stranaka. Prema turskom Ustavu samo ona stranka koja ima najmanje 20 zastupnika može oformiti svoj parlamentarni klub. U skladu s tim, u turskoj Velikoj nacionalnoj skupštini trenutno ima 3 kluba zastupnika, od kojih su 2 u opoziciji, a 1 na vlasti, dok ostale 3 stranke broje 3 ili 4 zastupnika. Bulent Arinc uputio je poziv Hrvatsko-turskoj skupini prijateljstva u Hrvatskom saboru da posjeti tursku Veliku nacionalnu skupštinu. 

Tursko izaslanstvo zanimalo se za predstavljenost nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Prof. dr. sc. Milorad Pupovac rekao je da je u Hrvatskom saboru zastupljeno 17 nacionalnih manjina. Sukladno s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina predstavnici manjina imaju pravo na 8 zastupničkih mjesta, od kojih 3 mjesta pripada srpskoj nacionalnoj manjini kao najbrojnijoj, a ostale manjine imaju 5 zastupnika, među njima i bošnjačka nacionalna manjina. Zaključio je da u ovom mandatu zastupnici manjina podržavaju Vladu premijera Sanadera.