Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Kuba primili kubanskog veleposlanika Juana Antonia Fernándeza Palaciosa

Zagreb - Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Kuba Marija Puh i članovi Skupine Branimir Bunjac, Damir Mateljan, Nenad Stazić i Marko Vešligaj sastali su se u četvrtak s veleposlanikom Republike Kube u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Beču Juanom Antoniom Fernándezom Palaciosom.

Voditeljica Skupine Marija Puh na početku susreta predstavila je članove i rad Skupine prijateljstva. Veleposlanik Palacios istaknuo je prijateljske odnose Kube i Hrvatske i najavio dolazak u Zagreb voditelja Međuparlamentarne kubansko-hrvatske skupine prijateljstva Ernesta Lópeza Mola u siječnju 2018. godine. 

Kubanski veleposlanik govorio je o embargu SAD-a, ali i o dobrim odnosima s Europskom unijom te u tom kontekstu podsjetio na privremenu primjenu Sporazuma o političkom dijalogu i suradnji između Europske unije i njezinih država članica i Republike Kube. Članovi Skupine prijateljstva izrazili su uvjerenje kako bi procedura potvrđivanja Sporazuma mogla biti završena u prvom kvartalu 2018. godine. Razgovaralo se i o raznim mogućnostima suradnje dviju zemalja, posebice na području turizma.

Autor: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Kuba