Članovi Odbora za obranu i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost primili izaslanstvo Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Bosne i Hercegovine

Zagreb – Članovi Odbora za obranu i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost primili su u radni posjet izaslanstvo Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić uvodno je predstavio djelokrug rada i aktivnosti Odbora. Odbor je kao samostalno tijelo ustrojen 2008. godine, a do tada je bio u sastavu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, istaknuo je Ivić. 

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman, govoreći o radu Odbora, istaknuo je i njegovu ulogu u raspravama o Strategiji nacionalne sigurnosti. Odbor je pokrenuo inicijativu uspostave suradnje sa srodnim odborima zemalja članica Europske unije, koju bi trebalo proširiti i na zemlje u neposrednom susjedstvu, kako bi se ostvarila što bolja komunikacija i razumijevanje problema nacionalne sigurnosti. 

Predsjednica Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić naglasila je da je današnji posjet Hrvatskom saboru posljednji u okviru regionalnih posjeta parlamentima u kontekstu razmjene iskustava na području obrane. Majkić je u nastavku izvijestila hrvatske kolege o nadležnosti Komisije u području obrane i sigurnosti te posebno istaknula važnost parlamentarnog nadzora nad obrambenim i sigurnosnim sustavima. 

U nastavku su sugovornici razmijenili iskustva vezana uz izdvajanja novčanih sredstava iz proračuna za područje obrane te ustvrdili da su spomenuta sredstva još uvijek nedovoljna u odnosu na preporuke NATO-a.

Autor: Služba za medije