Članovi Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije primili izaslanstvo Južnomoravske županije Češke Republike

Zagreb - Predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Jasna Matulić i članovi Odbora Radimir Čačić, Maro Kristić i Mirko Rašković sastali su se danas s izaslanstvom Južnomoravske županije Češke Republike koje je predvodio župan Michal Hašek. 

Češko izaslanstvo boravi u radnome posjetu Hrvatskoj kako bi široj hrvatskoj javnosti i institucijama predstavilo Južnomoravsku regiju te produbilo već započetu suradnju Južnomoravske regije sa Zadarskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Poseban interes iskazali su za razmjenu iskustava s hrvatskim kolegama o problemima s kojima se susreću jedinice lokalne uprave i samouprave u objema zemljama. 

Predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Jasna Matulić detaljno je upoznala češko izaslanstvo s djelokrugom rada Odbora, o ulozi Odbora u procesu donošenja zakonskih rješenja koja se odnose na regionalni razvoj, gospodarski i socijalni razvoj otoka i priobalja. 

– Sada ulazimo u razdoblje korištenja strukturnih fondova Europske unije te bi nam češka iskustva na tom području bila vrlo korisna, rekla je Matulić. Govorila je i o najavljenoj reformi lokalne i regionalne samouprave i javne uprave. 

– Razvoj naših regija nije ujednačen, Hrvatska se klimatski, zemljopisno i razvojno jako razlikuje te ovu reformu treba vrlo pažljivo napraviti, istaknula je Matulić. 

Župan Michal Hašek predstavio je regionalno uređenje Češke Republike koja je podijeljena u 14 regija uključivši Prag, a na cijelome teritoriju države postoji više od šest tisuća općina.  – Samo Južnomoravska županija prostire se na 8000 kvadratnih kilometara, rekao je Hašek. 

Sugovornici su se složili kako su bilateralni odnosi odlični, a češka manjina u Hrvatskoj te hrvatska manjina u Češkoj još su jedna spona koja povezuje naše dvije zemlje.
 

Autor: Služba za medije