Članovi Odbora za vanjsku politiku sastali se s delegacijom Parlamentarne skupštine BiH

Zagreb - Članovi Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora održali su radni sastanak s delegacijom Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

U ime vanjskopolitičkog odbora Hrvatskoga sabora sastanak je vodila Marija Pejčinović Burić koja je odmah na početku istaknula da je Hrvatska zainteresirana za unapređenje odnosa sa susjednom BiH na svim područjima. Ipak, konstatirala je da naglasak u budućoj suradnji treba staviti na intenziviranje gospodarskih odnosa, te veću suradnju oko euroatlantskih integracija. Izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom RH i BiH u multilateralnim forumima, ponudivši svesrdnu pomoć RH pristupu BiH euroatlanstskim integracijama.
 
Članovi BiH delegacije izjavili su da BiH želi još tješnju suradnju s Hrvatskom na planu europskih integracija, naglasivši da će hrvatska „impresivna iskustva“ iz pregovora biti vrlo korisna susjednoj BiH. Konstatirano je da odnosi dvije zemlje nisu opterećeni niti jednim otvorenim političkim pitanjem. Delegacija BiH izrazila je želju da ovo bude početak šire i sadržajnije suradnje dvaju parlamenata na planu europskih integracija. Posebice su se zanimali za institucionalnu pripremu hrvatskoga parlamenta u procesu europskih integracija i pregovora, te podjelu zaduženja oko europskih integracija pojedinim saborskim odborima.

Marija Pejčinović Burić pozdravila je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU. Predočila je ulogu Hrvatskoga sabora u pregovorima, kao i pojedinih saborskih odbora, te raspodjelu dužnosti oko europskih integracija. Rekla je da je u Hrvatskome saboru izvršena institucionalna prilagodba koju je zahtijevao sam proces europskih integracija, pa je tako osnovan Odbor za europske integracije i Nacionalni odbor za praćenje pregovora. Nadalje, promjenama Poslovnika omogućeno je da svi prijedlozi zakona koji se tiču uskladbe sa europskom pravnom stečevinom idu u hitnu proceduru. Ocjenjivanje uskladbe hrvatskog zakonodavstva sa europskim je u ingerenciji Odbora za europske integracije, dok je Nacionalni odbor parlamentarno tijelo osnovano kao izraz postignutog konsenzusa svih parlamentarnih stranaka u Saboru po pitanju članstva Hrvatske u EU, a zadatak mu je praćenje tijeka pregovora po svim pregovaračkim poglavljima.
Za razliku od njih, vanjskopolitički odbor Hrvatskoga sabora bavi se imanentno pitanjima vanjskopolitičke naravi, odnosno uloga mu je da politički raspravlja sva bitna pitanja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebice na vanjskopolitičkom planu, „gdje politički otvara put pregovora“.
Razgovori su zaključeni zajedničkom porukom i konstatacijom da su europske integracije zajednička perspektiva zemalja regije, a promicanje takve zajedničke vizije prostor je upravo parlamentarnog rada i međuparlamentarnog dijaloga.

Autor: Služba za odnose s javnošću