Damir Mateljan sudjelovao na sastanku Odbora za gospodarske poslove Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative

Ljubljana - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative (PD SEI) Damir Mateljan sudjelovao je na redovitom sastanku Odbora za gospodarske poslove PD SEI-ja koji se 10. listopada održao u organizaciji slovenskog parlamenta.

Sastanak je bio posvećen temi "Energetska unija na putu prema većoj samodostatnosti: perspektiva Srednjoeuropske inicijative". U svom je izlaganju Damir Mateljan naglasio kako se današnji energetski problemi ne mogu rješavati samo na nacionalnoj razini te da je upravo to razlog zašto nam je potrebna Energetska Unija. Istaknuo je važnost Energetske unije i za države koje nisu članice Europske unije zbog njihovog zemljopisnog položaja, podsjetivši na važnost regionalne suradnje u tom pogledu. 

Mateljan je govorio i o energetskoj sigurnosti kao temeljnom preduvjetom za gospodarski rast i razvoj te je istaknuo da će Hrvatska pridonijeti projektima poput novog plutajućeg LNG terminala na Krku i Jadransko-jonskog plinovoda. Dodao je da će bolja regionalna suradnja po pitanju energetike pomoći brzoj i boljoj integraciji tržišta što može poboljšati likvidnost i otpornost energetskog sustava te omogućiti potpuno korištenje energetske učinkovitosti i potencijala obnovljivih izvora energije.

Sastanak je zaključen usvajanjem Zajedničkog dokumenta PD SEI-ja. 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove