Daniel Modekar održao sastanak s glavnim direktorom Uprave za EU poslove pri Ministarstvu vanjskih poslova Helenske Republike Franciscosom Verrosom

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Daniel Mondekar održao je sastanak s glavnim direktorom Uprave za EU poslove pri Ministarstvu vanjskih poslova Helenske Republike Franciscosom Verrosom.

Franciscos Verros izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska uskoro postaje punopravna članica Europske unije i to ne samo zbog sentimentalnih regionalnih razloga, "regija će vašim ulaskom u Europsku uniju ojačati", rekao je, već i stoga što smatraju da ispunjavamo sve uvjete članstva i vide Hrvatsku kao svog strateškog partnera unutar Europske unije. Podsjetio je kako je Grčka ratificirala Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, objavila ga u službenom vladinom glasilu Helenske Republike te poslala u Rim gdje će biti pohranjen u arhivu talijanske vlade, gdje se čuvaju svi Unijini ugovori. 

Daniel Modekar zahvalio je Grčkoj na potpori koju nam je pružala od prvog dana neovisnosti te iskoristio prigodu da glavnog direktora Uprave za EU izvijesti o tijeku ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom. Sugovornici su se složili kako bi naši parlamenti mogli i više surađivati, posebice imajući na umu nove odredbe Lisabonskog ugovora koje nacionalnim parlamentima daju šire ovlasti. Mondekar je naglasio kako je Hrvatska više nego zainteresirana za iskustva drugih parlamenata.

Varros je primijetio kako obje zemlje imaju zajedničke interese i teme, posebice regionalni razvoj gdje su spremni svoja iskustva podijeliti s Hrvatskom. Mondekar je zahvalio na ponuđenoj suradnji najavivši kako će uskoro poslati poziv izaslanstvu grčkog parlamentarnog Odbora za europske poslove da službeno posjete Hrvatski sabor.

U prvoj polovini 2014. godine Grčka preuzima predsjedavanje Vijećem Europske unije, a jedna od najvažnijih tema grčkog predsjedavanja bit će proširenje regije, najavio je Varros. U tom periodu Grčka očekuje hrvatsku suradnju i iskustvo. "Vrlo rado ćemo staviti na raspolaganje naše znanje i iskustvo, pomoći regiji na njenom europskom putu, jer to je na koncu i naša obaveza", zaključio je Mondekar.

Autor: Služba za medije