Daniel Mondekar i Milorad Pupovac održali zajednički sastanak s izaslanstvom Parlamenta Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske

Zagreb – Predsjednik saborskoga Odbora za europske integracije Daniel Mondekar i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac te članovi tih odbora Marin Jurjević, Gvozden Srećko Flego, Igor Kolman, Frano Matušić i Damir Mateljan održali su danas zajednički sastanak s izaslanstvom Parlamenta Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Daniel Mondekar, pozdravivši drage goste i velike prijatelje, zahvalio je britanskom parlamentu na izravnoj potpori koju pruža Hrvatskome saboru kroz programe obuke stručne službe Hrvatskoga sabora kao pripremu za članstvo u Europskoj uniji. Mondekar je izvijestio britansko izaslanstvo o tijeku ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora te o ispunjenim zadaćama posljednjeg Sveobuhvatnog izviješća o praćenju pripremljenosti Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. Iščekujući posljednje Izviješće, sigurni smo u njegovu pozitivnu ocjenu. Naglasio je kako je čitav Hrvatski sabor izrazito aktivan, bilo da se radi o tijelima Europske unije, bilo regionalno, gdje sva svoja znanja i iskustva europskog puta raznim vidovima suradnje dijelimo s našim susjedima. 

Lord Dundee, zastupnik Doma lordova, izrazio je ugodno iznenađenje razinom pripremljenosti naše zemlje za članstvo u Europskoj uniji. Pohvalio je odličan odnos saborskih odbora s Vladom, koji se razlikuje od onog u Velikoj Britaniji. U ime Parlamenta Ujedinjene Kraljevine ponudio je i u budućnosti administrativnu potporu, u vidu studijskih posjeta, i to na tri glavna područja za koja smatra da će biti od presudne važnosti kada postanemo punopravna članica Europske unije: učinkovitost mehanizama za nadzor primjene načela supsidijarnosti, odnos Hrvatskoga sabora s Bruxellesom i odnos Hrvatskoga sabora i Vlade. 

Mondekar, kazavši kako smo svjesni da učinkovit parlamentarni rad ovisi o učinkovitoj stručnoj službi, zahvalio je i prihvatio ponuđenu suradnju te naglasio kako nam je britansko iskustvo više nego dobrodošlo. Fabian Hamilton, zastupnik iz Doma pučana britanskog parlamenta, zanimao se za regionalnu politiku i konkretnu suradnju koju Hrvatska ostvaruje sa svojim susjedima. Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, informirao ga je o suradnji odbora za vanjsku politiku koja je na hrvatsku inicijativu postala konferencija parlamentarnih odbora, o početnoj ideji, tijeku i temama koje će zaokupiti pažnju sljedećeg sastanka u Sarajevu. Naglasio je kako je ideja potekla iz Hrvatske kao odraz naših želja i potreba za još boljom suradnjom u regiji.

Lord Harrison, zastupnik u Domu lordova, navodeći britansko iskustvo važnosti dobre suradnje Londona i Bruxellesa, savjetovao je istu stvar i Hrvatskoj kako bismo bili sigurni da će naša stajališta u Europskoj uniji biti jasno iznesena i dobro shvaćena. Predložio je mogućnost suradnje putem studijskih posjeta i o ovom pitanju.

Izaslanstvo Parlamenta Ujedinjene Kraljevine nalazi se u petodnevnom posjetu Hrvatskoj u sklopu kojeg su se sastali i s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, predstavnicima Grada Zagreba, a u Istri će posjetiti školu i domaćinstva obnovljena sredstvima EU fondova.

Tijekom dana u Saboru su predviđeni susreti s potpredsjednicom Sabora Dragicom Zgrebec i predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiom Radinom. 
 

Autor: Služba za medije