Daniel Mondekar, Milorad Pupovac i Peđa Grbin sastali se s izaslanstvom Odbora za europske poslove Zastupničkog doma parlamenta Kraljevine Nizozemske

Zagreb – Predsjednik saborskoga Odbora za europske integracije Daniel Mondekar, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin te članovi triju odbora Melita Mulić, Tanja Vrbat, Tonino Picula, Davor Ivo Stier, Andrej Plenković i Igor Kolman održali su danas zajednički sastanak s izaslanstvom Odbora za europske poslove Zastupničkog doma parlamenta Kraljevine Nizozemske koji predvodi Raymond W. Knops, predsjednik Odbora za europske poslove.

Daniel Mondekar na samom je početku zahvalio Nizozemskoj što je u proteklih 20 godina zdušno pomagala Hrvatskoj, posebice financirajući brojne projekte iz područja pravosuđa i nevladinih organizacija. Izvijestio je nizozemsko izaslanstvo kako je Hrvatski sabor trenutačno fokusiran na postupak ratifikacije ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te je pozdravio informaciju da je nizozemski parlament započeo postupak ratifikacije. Istaknuo je kako je pred Hrvatskim saborom još jako puno posla, određeni broj zakona još uvijek treba uskladiti s europskim zakonodavstvom, u izradi je zakon koji će regulirati odnos parlamenta i vlade vezan uz europska pitanja, a doći će i do promjene Poslovnika uvođenjem novog odbora za europska pitanja za koji se predviđa da će imati 17 članova, a sjednice će održavati jednom tjedno. "Ubrzano radimo i na ispunjavanju svih kriterija iz Sveobuhvatnog izviješća Europske komisije, a deset mjera koje je Europska komisija posebno izdvojila namjeravamo ispuniti do kraja siječnja 2013. godine", rekao je Mondekar. Naglasio je kako je rad Hrvatskoga sabora usmjeren i prema našoj regiji jer je hrvatski integracijski put bio dug, međutim promijenio je na bolje našu zemlju. To je iskustvo koje možemo ponuditi zemljama iz regije i tako Europskoj uniji predstavljati određenu dodatnu vrijednost za stabilnost regije.

Raymond W. Knops, predsjednik nizozemskog Odbora za europske poslove, složio se s činjenicom da Hrvatska može odigrati vodeću ulogu u regiji kada su u pitanju europske integracije. Rekao je da su kao izaslanstvo došli u posjet Saboru kako bi se na licu mjesta upoznali sa situacijom prije nego započne rasprava o ratifikaciji hrvatskog ugovora o pristupanju Europskoj uniji. Također je istaknuo kako je od izuzetne važnosti odražavati međuparlamentarne odnose jer su izazovi pred kojima se nalazi Europska unija tako veliki da ih nitko ne može sam rješavati, potrebna je uzajamna suradnja. Nizozemski parlament u posljednje četiri godine razvija program kojim jača ulogu parlamenta i nadzora situacije unutar Europe. 

Harry Van Bommel, član Odbora za europske poslove, vrlo je otvoreno rekao kako je u nizozemskom parlamentu teško naći zastupnike koji su zainteresirani za europska pitanja te su suočeni s problemom kako europska pitanja učiniti nacionalnima jer gotovo svaka nacionalna tema ulazi u europski okvir. 

Andrej Plenković, član Odbora za europske integracije i član Odbora za vanjsku politiku, zanimao se za nizozemsko rješenje parlamentarnog nadzora imajući na umu da smo mi još uvijek u postupku učenja, a Peđu Grbina, predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, zanimalo je nizozemsko iskustvo uključivanja ostalih parlamentarnih odbora u rad Odbora za europske poslove.

Van Bommel je savjetovao kako treba pažljivo pregledavati sve prijedloge koji dolaze iz Europske komisije o kojima potom članovi Odbora za europske poslove trebaju raspravljati, pomno ih promotriti i, ako je to potrebno, već u ranoj fazi intervenirati. Bitno je da cijeli parlament zajednički prigrli ideju da sva mišljenja šalje jedinstveno kao parlament. Izrazito je važno održavati kontakte s kolegama iz drugih parlamenata kako bi bili upoznati i s njihovim stajalištima. Jesse Klaver, član Odbora za europske poslove, napomenuo je kako je jako važno imati dobru stručnu službu koja će raditi u odboru za europske poslove. 

Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, istaknuo je važnost pronalaženja pravog okvira za dijalog naglasivši važnost regionalne politike za Hrvatsku posebice u kontekstu daljnjeg proširenja i europeizacije naše regije. Tu je naročito važna suradnja među nacionalnim parlamentima što smo i dokazali organiziravši u listopadu ove godine sastanak četiriju vanjskopolitičkih odbora koji su donijeli zajedničke zaključke i dogovorili daljnju suradnju.

Autor: Služba za medije