Daniel Mondekar održao sastanak s finskim veleposlanikom Juhom Ottmanom

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar održao je sastanak s veleposlanikom Republike Finske u RH Juhom Ottmanom.

Izrazivši dobrodošlicu veleposlaniku, predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar informirao je gosta o glavnim zadaćama Odbora u narednom razdoblju. Posebno je istaknuo pripremu za novi djelokrug i način rada kao Odbor za europske poslove parlamenta zemlje članice EU. U tom smislu u pripremi je i zakonodavni okvir koji će urediti nove odnose Vlade i Sabora, a potrebno je provesti i niz administrativnih reformi u cilju jačanja tehničkih, institucionalnih i ljudskih kapaciteta. Također, Odbor planira organizirati i niz tematskih sjednica, nastavio je zastupnik Mondekar, na kojima će se posebno obrađivati teme iz područja europske regionalne politike, poljoprivrede, strategije Europa 2020 i sl. Osim razmjene stručnih mišljenja, tematske sjednice imaju za cilj i nastavak komunikacijske strategije s građanima. Dogovorena je razmjena znanja i iskustava s Finskom na području poticanja ulaganja privatnog sektora u znanost, edukacije i inovacijskih projekata.
 
Naglasivši sličnosti dviju zemalja, veleposlanik Juha Ottman predstavio je finski model suradnje vlade i parlamenta na europskim pitanjima te je ponudio daljnje jačanje suradnje. Govoreći o procesu ratifikacije, veleposlanik je izrazio uvjerenje da će Finska ratificirati pristupni ugovor s RH do kraja ove godine, dok je predsjednik Odbora Mondekar najavio skoru ratifikaciju Ugovora u Hrvatskom saboru.

Autor: Služba za odnose s javnošću