Daniel Mondekar održao sastanak s veleposlanikom Republike Latvije Kasparsom Ozoliņšem

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Daniel Mondekar održao je sastanak s veleposlanikom Republike Latvije u Republici Hrvatskoj Kasparsom Ozoliņšem.


Veleposlanik Ozoliņš kao nerezidentni veleposlanik sa sjedištem u Pragu nastoji doći u Hrvatsku uvijek kada se događa nešto važno, a smatra kako je ovo razdoblje pred sam ulazak u Europsku uniju izuzetno važno za Republiku Hrvatsku. Istaknuo je kako će ulazak Hrvatske u Europsku uniju nakon dugo vremena biti prva dobra vijest za Uniju. Druga dobra vijest, nada se veleposlanik, bit će 1. siječnja 2014. kada bi Latvija trebala ući u eurozonu. Veleposlanik Ozoliņš izrazio je nadu da će se postupak ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora u parlamentima zemalja članica Europske unije što prije okončati. Latvija, kao i uvijek do sada, pruža svu svoju podršku Hrvatskoj na njezinu eurointegracijskom putu.


Daniel Mondekar složio se s veleposlanikom kako su to dvije dobre vijesti, a ujedno i dobar primjer i pokazatelj svima, posebice zemljama u našoj regiji koje također kreću svojim putem prema europskoj obitelji. Naglasio je kako Hrvatska svojim znanjem i iskustvom želi što više pomoći susjednim zemljama te tako postati most između EU-a i regije. Mondekar je istaknuo važnost Deklaracije o promicanju europskih vrijednosti u Jugoistočnoj Europi koju je Hrvatski sabor usvojio 21. listopada 2011., kojom se obvezujemo na nemiješanje bilateralnih pitanja u pregovore susjednih nam zemalja. 


Veleposlanik Latvije pokazao je zanimanje za nastavak aktivnosti sastanka predsjednika odbora za vanjsku politiku parlamenata regije Jugoistočne Europe, na čijem je inicijalnom sastanku u Zagrebu u listopadu 2012. i sam prisustvovao. Daniel Mondekar izvijestio ga je da će se sljedeći sastanak održati u Sarajevu u ožujku, a model regionalne suradnje koji je najbliži usvajanju bio bi nordijski model. 
 

Autor: Služba za medije