Daniel Mondekar primio direktoricu u Općoj upravi za proširenje Europske komisije Alexandru Cas Granje

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar i članovi Odbora primili su u posjet direktoricu u Općoj upravi za proširenje Europske komisije Alexandru Cas Granje. Središnja tema sastanka bilo je prvo Izvješće Europske komisije o monitoringu hrvatskih priprema za pristupanje EU nakon zaključenja pristupnih pregovora. 

Alexandra Cas Granje predstavila je Izvješće članovima Odbora za europske integracije te pritom naglasila da su vidljivi pozitivni pomaci na svim poljima, ali da još postoji potreba za aktivnijim angažmanom u nekoliko područja. Prije svega, dodala je, to je proces preustroja brodogradilišta, sprječavanje sukoba interesa i nastavak reforme pravosuđa te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Sugovornici su se obostrano složili da su potrebne daljnje aktivnosti kako bi Hrvatska bila što bolje pripremljena za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova, posebno u sektoru poljoprivrede i regionalnog razvoja. 

Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar predstavio je aktivnosti Odbora na ovom području posebno se osvrnuvši na prilagođavanje Hrvatskoga sabora funkcioniranju u okviru EU. Zastupnici su izrazili uvjerenje da će Hrvatska i dalje nastaviti provoditi započete reforme što će se pozitivno odraziti na sljedeće izvješće o monitoringu koje se očekuje ove jeseni. Članovi Odbora za europske integracije, koji su i promatrači u Europskom parlamentu, podijelili su svoja iskustva o radu u ovoj europskoj instituciji.

Autor: Služba za odnose s javnošću / Internet redakcija