Daniel Mondekar sudjelovao na Konferenciji u povodu desete obljetnice proširenja EU-a

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel  Mondekar  sudjelovao je na konferenciji pod nazivom "Proširenje EU-a nakon deset godina, prednosti i budući izazovi za EU". Konferencija je održana u zajedničkoj organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i država članica Višegradske skupine (Češka, Litva, Mađarska, Poljska i Slovačka).

Mondekar je u svojem obraćanju na temu uloge Hrvatskoga sabora u europskim poslovima istaknuo da je Hrvatska imala komparativnu prednost u odnosu na ostale države članice jer je mogla unaprijed sagledati 27 različitih modela suradnje izvršne i zakonodavne vlasti u europskim poslovima te preuzeti optimalna rješenja i ustanoviti vlastiti model suradnje koji se uspješno odvija. Osobita se pažnja u djelovanju Hrvatskoga sabora u europskim poslovima trenutačno pridaje održavanju tematskih rasprava o najvažnijim reformskim procesima unutar Europske unije s naglaskom na osnovno pitanje "više ili manje Europe", pri čemu je najvažnije zauzeti čvrst stav o podijeljenim nadležnostima EU-a i država članica, radi izbjegavanja mogućnosti manipulacije prilikom zajedničkog kreiranja zakonodavstva EU-a. Naglasak u budućem djelovanju hrvatskih institucija u javnom i privatnom sektoru u europskim poslovima trebao bi biti usmjeren na razvoj neformalnog sustava odlučivanja te edukacije mladih na akademskoj razini, osobito u domeni povlačenja sredstava iz fondova Europske unije, zaključio je Mondekar.

U daljnjoj raspravi diplomatski predstavnici država Višegradske skupine istaknuli su mnogobrojne prednosti desetogodišnjeg članstva u Europskoj uniji, istaknuvši pritom da članstvo nije samo po sebi cilj, već samo alat kojim se omogućuje trajni prosperitet, čemu u prilog govore i statistički pokazatelji. 
 

Autor: Odbor za europske poslove