Daniel Mondekar susreo se s austrijskom veleposlanicom Andreom Ikić-Böhm

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar sastao se s veleposlanicom Republike Austrije u RH Andreom Ikić-Böhm.

Središnja tema sastanka bili su bilateralni odnosi dviju zemalja koji su ocijenjeni vrlo dobrima i prijateljskima te buduća suradnja u okviru Europske unije. Austrija je kontinuirano podupirala proširenje EU na Hrvatsku, naglasila je veleposlanica Ikić-Böhm, a otvorena je i za daljnje jačanje suradnje. U prilog tome govori i činjenica da su Hrvatska i Austrija ostvarile 33 twinning projekta u razdoblju hrvatskog procesa pristupanja EU. Kao područja obostranog interesa za jačanje suradnje i razmjene iskustava izdvojena je energetika, visoko školstvo, IT, poljoprivreda te apliciranje za sredstva EU fondova. Veleposlanica je posebno izrazila interes za jačanjem pozitivne investicijske klime najavljene od Vlade RH. 

Daniel Mondekar predstavio je skore izmjene u radu Hrvatskoga sabora, a posebno Odbora za europske integracije. U sljedećem razdoblju, naglasio je, potrebne su značajne promjene i edukacija kako bi se hrvatski promatrači, zastupnici u Hrvatskom saboru, budući zastupnici u Europskom parlamentu, ali i Stručna služba parlamenta, pripremili za bitno veći opseg i kvalitativno drugačiji način rada u okviru Europske unije.

Istaknuvši veliku zainteresiranost za daljnje produbljivanje suradnje na razini odbora dvaju parlamenata, zastupnik Mondekar iskoristio je ovu priliku kako bi se ispričao za nemogućnost sudjelovanja u razgovoru prigodom najavljena posjeta drugog predsjednika Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije Fritza Neugebauera Hrvatskome saboru, zbog obaveza u Bruxellesu. Tom prilikom Odbor za europske poslove predstavljat će potpredsjednik Odbora Gordan Jandroković, rekao je. 

Autor: Služba za odnose s javnošću