Dinko Burić i Boro Grubišić primili veleposlanicu Australije Beverly Anne Mercer

Zagreb - Zastupnici Dinko Burić i Boro Grubišić primili su u službeni posjet veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj Beverly Anne Mercer. 

Australska veleposlanica zanimala se za stajališta Kluba zastupnika HDSSB-a vezano za sadašnju političku klimu u Republici Hrvatskoj, u svjetlu predstojećih parlamentarnih izbora, kao i završetka pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

"Naša stranka je prvenstveno stranka regionalnog karaktera, ali kojoj je zaštita nacionalnih interesa na vrhu prioriteta", naglasio je Dinko Burić, odgovarajući na pitanje kako vidi trenutnu političku situaciju u Hrvatskoj i koje teme smatra važnima za Hrvatsku uoči izbora. Rekao je da je ozbiljna gospodarska kriza najvažnija tema koja se odražava na život velikog broja građana, potom je to situacija nakon izricanja prvostupanjske haške presude generalima Gotovini i Markaču, koje presude imaju znatne reperkusije na političku klimu u Hrvatskoj. Treća važna tema za život svih građana Hrvatske je pristupanje Hrvatske EU. 

Što se tiče gospodarske situacije, Hrvatska po svim pokazateljima od svih zemalja u regiji najslabije izlazi iz krize i to zabrinjava, naglasio je Burić, dodavši da je to bio jedan od razloga poradi kojeg se njegova stranka zalagala za raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora. "Umjesto da Slavonija bude lokomotiva razvoja Hrvatske, ona je danas najsiromašnija regija. Slavonija i Baranja čine petinu stanovništva i teritorija Hrvatske i s pravom očekujemo da buduća ulaganja u tu regiju budu u istom postotku", rekao je Grubišić. HDSSB smatra da postojeća vlast nije stvorila pretpostavke za privlačenje stranih investicija, kao i za pokretanje proizvodnje, a strateške grane gospodarstva, poljoprivreda i brodogradnja, uništene su. Jedino se Hrvatska koliko toliko nosi na svojom trećom strateškom granom, turizmom, naglasio je Burić. Odgovarajući na pitanje podržava li njegova stranka članstvo Hrvatske u EU, rekao je da HDSSB jest zagovornik ulaska Hrvatske u EU, ali pritom izražavaju zabrinutost zbog nedovoljne informiranosti građana svime što je Vlada dosad ispregovorarala. Iznio je mišljenje Kluba da Hrvatska nije dovoljno iskoristila sredstva iz pretpristupnih fondova pa je shvatljiva zabrinutost građana, posebice poljoprivrednika, za njihovu budućnost u EU u odsustvu svih relevantnih informacija. Zbog svega ovoga Klub izražava zabrinutost kako će proteći predstojeći referendum o EU.

Autor: Služba za odnose s javnošću