Domagoj Hajduković i Marko Pavić sudjelovali na sastanku predsjednika COSAC-a

Pariz – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i član Odbora, ujedno i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić sudjelovali su na dvodnevnom sastanku predsjednika uključenih u Konferenciju odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC) koji se održao 13. i 14. siječnja 2022. godine u francuskome Senatu u Parizu te videokonferencijskim putem.

Sastankom predsjednika COSAC-a otvorena je parlamentarna dimenzija francuskog predsjedanja Vijećm Europske unije. Riječ je o prvom sastanku COSAC-a koji se nije održao isključivo videokonferencijski, još od sastanka predsjednika održanog uživo u Zagrebu u siječnju 2022. godine, na što je u intervenciji na panelu posvećenom prioritetima francuskog predsjedanja podsjetio i Domagoj Hajduković. Izrazio je zadovoljstvo povratkom uobičajenom načinu rada, iako, kako je istaknuo, epidemiološke okolnosti i dalje ne dopuštaju održavanje sastanaka u punom opsegu. Hajduković je također pozdravio prioritete francuskog predsjedanja, posebno istaknuvši pitanja budućnosti Schengena i eurozone, kojima se Hrvatska nada uskoro pridružiti, kao i važnost zapadnog Balkana i Prijedloga direktive o primjerenim minimalnim plaćama u Europskoj uniji. Marko Pavić je također govorio o važnosti Schengena te se osvrnuo i na strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske, kao i nedavni posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zagrebu.

Sastanak je nastavljen raspravom o novim metodama rada unutar COSAC-a, u sklopu koje je predloženo osnivanje dvije radne skupine koje bi se bavile ulogom nacionalnih parlamenata u Europskoj uniji, te europskim vrijednostima. Hajduković je podržao prijedlog francuskog predsjedanja ocijenivši kako bi te radne skupine doprinijele sadržajnosti rada COSAC-a. Zaključno, na sastanku predsjednika COSAC-a obilježena je dvadeseta obljetnica uvođenja eura kao zajedničke valute u državama članicama eurozone. Tom je prilikom Hajduković izrazio uvjerenje kako će Hrvatska uskoro ostvariti svoj strateški cilj ulaska u eurozonu.