Domagoj Hajduković primio članove Hrvatskog saveza za esperanto

Zagreb – Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u četvrtak s članovima Hrvatskog saveza za esperanto.

Predsjednica Saveza Spomenka Štimec uvodno je navela kako je tradicija esperanta u Hrvatskoj zaštićeno nematerijalno kulturno dobro od 2017. godine ističući da se Europa ne bi trebala promatrati isključivo kao englesko govorno područje. – Hrvatska broji 350 registriranih članova Saveza koji djeluju kroz udruge i financiramo se kroz donacije. U zadnjih 20 godina imali smo nekoliko projekata na međunarodnoj razini te smo objavili i bezbroj prijevoda naših velikih književnih djela poput Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića, kazala Štimec. 

Štimec je izvijestila Hajdukovića da je na Konferenciji o budućnosti Europe predstavljen višejezični akcelerator koji je razvio hrvatski esperantist Zlatko Tišljar. –Projekt je to koji je dosad dobio najviše glasova europskih građana. Temelji se na prvim lekcijama esperanta koje učenicima daju uvid u funkcioniranje jezika te im nudi alat za brže usvajanje stranih jezika, pojasnila je Maja Tišljar, voditeljica projekta, kćer pokojnog autora i predsjednica Udruge za europsku svijest.

Predsjednik Mađarskog esperantskog saveza István Szabolcs predložio je da Hrvatska bude nova prijestolnica esperanta, odnosno da Zagreb preuzme tu ulogu od Rotterdama. Podršku ovim projektima dao je i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković ističući važnost višejezičnosti kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europskoj uniji.

–Ovo je jako bitno i žao mi je što u Hrvatskoj građani nisu upoznati s ovom tematikom. Osobno ću dati svoj doprinos u podizanju svijesti o navedenim temama i svakako podržati ideju da Zagreb postane sjedište esperanta. Kao profesor razumijem i važnost učenja stranih jezika u školi te se slažem da bi esperanto trebao više biti zastupljen u obrazovanju, rekao je Hajduković.

Sastanku je nazočio i predsjednik Hrvatske esperantske mladeži Đivo Pulitika koji je govorio o tečajevima esperanta koji se trenutačno provode online.