Domagoj Hajduković primio dužnosnicu njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Susanne Schütz

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u utorak s ravnateljicom Uprave za jugoistočnu Europu, Tursku, OESS i Vijeće Europe u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Susanne Schütz koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Odbora Hajduković i ravnateljica Schütz razmijenili su mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi s posebnim osvrtom na europsku perspektivu zemalja regije. Složili su se kako su posvećenost reformama, jačanje i funkcionalnost institucija te poštivanje ljudskih i manjinskih prava uvjet stabilnosti ovog dijela Europe i važan korak ka približavanju tih zemalja Europskoj uniji.

- Hrvatskoj je u interesu nastavak procesa proširenja EU-a, uz ispunjavanje zadanih kriterija, ne samo radi stabilnosti ovoga područja, nego i radi proširenja gospodarske i trgovinske suradnje te zaštite Hrvata koji žive u tim zemljama, kazao je Hajduković, dodajući pritom, kako je podrška velikih i utjecajnih država članica EU-a, poput Njemačke i Francuske, u ovom procesu vrlo značajna.

- Njemačka je vrlo aktivna što se tiče područja jugoistočne Europe, kazala je Schütz, te je podsjetila  na nedavno održan Summit berlinskog procesa u studenome prošle godine kad je potpisan sporazum o slobodi kretanja, prelasku granica u regiji samo s osobnim iskaznicama te priznanju sveučilišnih diploma i kvalifikacija između Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, i to nakon pregovora koje je vodila njemačka vlada.

Na sastanku je također bilo riječi i o drugim aktivnostima zemalja članica EU-a u okviru zajedničke vanjske i sigurnosne politike te ostalim prioritetima država članica EU-a.