Domagoj Hajduković primio službenike moldavskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u srijedu službenike Parlamenta Republike Moldavije koji borave u studijskom posjetu Hrvatskom saboru.

U sklopu aktivnosti prijenosa znanja iz procesa pristupanja EU, u studijskom posjetu Hrvatskom saboru od 13. do 15. prosinca boravili su službenici moldavskog parlamenta. Tijekom posjeta sastali su se i s predsjednikom saborskog Odbora za europske poslove Domagojem Hajdukovićem koji im je predstavio rad Odbora te promjene koje su u Saboru provedene slijedom članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Posebno se osvrnuo na ulogu Sabora u pretpristupnom procesu, istaknuvši konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko pristupanja Europskoj uniji kao glavno obilježje ovog razdoblja.

Hajduković je nadalje čestitao Moldaviji na dodijeljenom statusu države kandidatkinje, rekavši kako je zajednička odgovornost Unije i svih njezinih država članica da Moldavija i Ukrajina budu uspješne na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Osvrnuo se i na nedavni posjet izaslanstva Odbora za europske poslove Moldaviji, kao i na posjet potpredsjednika moldavske Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Nicua Popescua Zagrebu u petak, 16. prosinca, pozdravivši intenziviranje bilateralne suradnje dviju država. 

Studijski posjet Saboru organiziran je kako bi se moldavski službenici u izravnom kontaktu sa saborskim službenicima upoznali s iskustvima Hrvatskog sabora iz pretpristupnog procesa i novih zadaća Hrvatskog sabora nakon pristupanja Europskoj uniji.