Domagoj Ivan Milošević sudjelovao na konferenciji prigodom obilježavanja 60 godina Rimskih ugovora

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sudjelovao je kao jedan od panelista na konferenciji s temom: „Budućnost Europske unije: postignuća, izazovi, perspektive“, koja je prigodom obilježavanja 60 godina Rimskih ugovora održana u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković, a zajednički su je organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Veleposlanstvo Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Domagoj Ivan Milošević, zajedno sa zastupnicima u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom, Jozom Radošem i Toninom Piculom, sudjelovao je u panelu o mogućim scenarijima razvoja Europske unije nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz članstva, a u skladu s Bijelom knjigom o Budućnosti Europe, važnosti demokratske legitimnosti europskih institucija te zadržavanja zamaha europskih integracija. Milošević je rekao kako bi uz mir, demokraciju i solidarnost, kao neosporna dostignuća Europske unije, trebalo u komunikaciji s građanima, a osobito mladima, isticati i gospodarsko tehnološki uzlet kojeg je suradnja država članica kroz Europsku uniju donijela. Rekao je i kako članstvo u Europskoj uniji smatra alatom za pospješivanje gospodarskog i političkog razvoja. U nastavku je istaknuo da je jedan od scenarija navedenih u Bijeloj knjizi, onaj koji se odnosi na Europu više brzina, već aktualan, no da on nije negativan sve dok se poštuju jasni kriteriji koje države članice trebaju zadovoljiti ukoliko žele sudjelovati u pojedinim dimenzijama Europske unije, kao što su eurozona i Schengenski prostor. Zaključno je izrazio uvjerenje u uspješan nastavak europskog projekta, bez obzira na izazove s kojima se Europska unija trenutačno suočava.

Na konferenciji su nazočili još i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Sabora Robert Podolnjak, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin te potpredsjednik Odbora za europske poslove Franjo Lucić i članovi Odbora Marijana Balić, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Marin Škibola.

Autor: Odbor za europske poslove