Dombrovskis: podržavamo hrvatske strukturne reforme i put prema euru


Zagreb – Članovi Odbora za europske poslove, Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a održali su u utorak sastanak s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom koji boravi u dvodnevnome radnom posjetu Hrvatskoj. 

Razgovaralo se o gospodarskim, financijskim i socijalnim izazovima i prioritetima koji su pred Europskom unijom.

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević istaknuo je važnost osiguranja europskih proračunskih sredstava za kohezijsku politiku u idućem Višegodišnjem financijskom okviru kojoj je cilj ne samo smanjenje gospodarskih i socijalnih razlika između država članica već i osiguranje gospodarske i političke stabilnosti cijele Unije. – Nadam se da postoje odgovori na upotpunjavanje demografskog deficita kao i analize o upravljanju tržištem rada u državama članicama Europske unije, napomenuo je Milošević. U nastavku je rekao kako je za dugoročnu stabilnost Unije vrlo važno približavanje standarda života država jugoistoka Europe onima zapadnih članica EU-a.

Potpredsjednik Europske komisije Dombrovskis rekao je kako je 2018. za Hrvatsku bila dobra godina te da gospodarski i fiskalni razvoj idu u ispravnom smjeru. – Pozdravljam strukturne reforme koje provodite i kojima je cilj osnaživanje gospodarskog rasta, rekao je Dombrovskis. 

Kao određene preporuke za Hrvatsku izdvojio je oporezivanje kapitala, nekretnina i potrošnje te provođenje daljnje reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava kao i tržišta rada te racionalizaciju javne uprave. Spomenuo je i kako se uočava nedostatak većih stranih ulaganja u Hrvatskoj zbog, kako je rekao, restriktivnog okruženja. – U području osnaživanja poslovne i investicijske klime postoji još dosta prostora za napredak, zaključio je Dombrovskis.

Govoreći o približavanju Hrvatske uvođenju eura, istaknuo je kako Komisija podržava Hrvatsku na putu prema euru i ulazak u ERM II – europski tečajni mehanizam ne samo kroz političku već i tehničku i financijsku podršku. Istaknuo je kako se kroz Program potpore strukturnim reformama državama koje rade na uvođenju eura uz tehničku pruža i značajna financijska potpora. 

– Moramo se uvjeriti da države ispunjavaju kriterije konvergencije prije ulaska u eurozonu, ali i da pokazuju određenu otpornost gospodarstva kako bi u toj eurozoni prosperirale, istaknuo je Dombrovskis. U nastavku je rekao kako uključivanje u euro područje znači i ulazak u bankarsku uniju te da se u tom kontekstu treba procijeniti i potreba reforme bankarskog sustava i stabilnost financijskog sektora.

U nastavku razgovora sa saborskim zastupnicima otvorile su se teme utjecaja Brexita na novi Višegodišnji financijski okvir te s tim povezano povećanje nacionalnih kontribucija u proračun EU-a i smanjenje sredstava za pojedine politike. Razgovaralo se o upravljanju unutarnjim i vanjskim migracijama u Uniji, ideji uvođenja jedinstvenog europskog oporezivanja, očekivanim učincima članstva u EU-u na Hrvatsku te potrebi većeg iskorištavanja sredstava iz europskih fondova.
  
 
 

Autor: Služba za medije