Dragan Kovačević primio izaslanstvo Odbora za gospodarstvo parlamenta Islamske Republike Iran

Zagreb - Predsjednik Odbora za gospodarstvo u Hrvatskom saboru Dragan Kovačević primio je izaslanstvo Odbora za gospodarstvo parlamenta Islamske Republike Iran.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Dragan Kovačević uvodno je upoznao goste s radom i ulogom Odbora u Hrvatskom saboru. Istaknuo je da Republika Hrvatska intenzivno radi na procesu pristupanja Europskoj uniji, a Hrvatski je sabor koncentriran na usklađivanje hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije.

U nastavku se razgovaralo o jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja. Član Odbora za gospodarstvo iranskog parlamenta Hassan Khastehbanda istaknuo je važnost parlamentarne suradnje u poticanju gospodarske razmjene, kao i sudjelovanje na gospodarskim sajmovima kako bi se međusobno upoznala gospodarstva Irana i Hrvatske. Međuparlamentarne skupine prijateljstva također bi tome trebale pridonijeti, dodao je Khastehbanda.

Sugovornici su razmijenili stajališta i o globalnoj gospodarskoj krizi te njezinom utjecaju na nacionalna gospodarstva Hrvatske i Irana. Dragan Kovačević rekao je da je Hrvatska uložila goleme napore za stabilizaciju državnih financija i očekuje mogući izlazak iz krize sljedeće godine. Budući da Iran raspolaže velikim zalihama nafte i plina, a ima i 200 milijardi dolara trgovinske razmjene godišnje, zemlju nije teže pogodila globalna gospodarska kriza, naglasio je Hassan Khastehbanda.

U završnom dijelu sastanka razgovaralo se o uzvratnom posjetu Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora parlamentu Islamske Republike Iran.

Autor: Služba za odnose s javnošću