Dragica Roščić i Grozdana Perić sudjeluju na konferenciji o trgovinskim olakšicama i investiranju u mediteransku regiju

Rabat - Voditeljica saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Dragica Roščić i članica Grozdana Perić sudjeluju na parlamentarnoj konferenciji o trgovinskim olakšicama i investiranju u mediteransku regiju koja se, u organizaciji PAM-a i Svjetske trgovinske organizacije (WTO), održava u parlamentu Kraljevine Maroka 8. i 9. listopada 2017. godine.

Konferencija na visokoj razini okupila je predstavnike nacionalnih izaslanstava članica PAM-a te predstavnike WTO-a, Svjetske banke, Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Konferencije UN-a o trgovini i razvoju, Ekonomske komisije UN-a za Europu i ostalih zainteresiranih dionika s ciljem informiranja zastupnika nacionalnih parlamenata članica PAM-a o najboljim praksama i relevantnim trgovinskim temama koje uključuju uklanjanje prepreka u trgovini, utjecaju političke situacije u mediteranskoj regiji na međunarodnu trgovinu, pripremama za XI. ministarsku konferenciju WTO-a, rješavanju sporova u okviru WTO-a, kao i o značaju Sporazuma o olakšavanju trgovine, koji je stupio na snagu 22. veljače 2017., a kojim je otvoren put daljnjem razvoju pravnog okvira za odvijanje međunarodne trgovine.

Voditeljica Izaslanstva Dragica Roščić, koja je moderirala raspravu o utjecaju političke situacije na međunarodnu trgovinu i ulaganja u mediteranskoj regiji, istaknula je kako politička nestabilnost i uvjeti u regiji, posebno u posljednjih pet godina, ne pogoduju gospodarskom razvoju Mediterana.

Sudionici konferencije raspravljali su i o potrebi daljnjeg jačanja parlamentarne dimenzije multilateralne suradnje u trgovinskim pitanjima te poticanja veće uključenosti nacionalnih parlamenata u trgovinske pregovore u što ranijoj fazi. Parlamentarni zastupnici trebali bi biti uključeni i informirani o procesima u okviru WTO-a, a ne samo zaduženi za usvajanje rezultata pregovora, naglašeno je na konferenciji.

Ishod konferencije predstavit će se na regionalnoj ministarskoj konferenciji Svjetske trgovinske organizacije u Marakešu, 10. listopada.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove