Dražen Bošnjaković primio veleposlanika Portugala Jorgea da Silvu Lopesa

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-portugalske međuparlamentarne skupine prijateljstva Dražen Bošnjaković primio je u posjet veleposlanika Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj Jorgea da Silvu Lopesa.

Bošnjaković je na početku sastanka istaknuo kako je Hrvatsko-portugalska skupina prijateljstva novoosnovana skupina u aktualnom sazivu Sabora i kako se nada da će u okviru skupine uspješno surađivati. 

Veleposlanik da Silva Lopes je naglasio kako Hrvatska i Portugal imaju dobre međusobne odnose, ali isto tako da ima prostora za daljnje unapređenje parlamentarne i političke suradnje. Tome će uvelike doprinijeti posjet portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Souse Republici Hrvatskoj koji je planiran za svibanj ove godine, dodao je. Izrazio je zadovoljstvo osnivanjem Hrvatsko-portugalske skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru te dodao kako se i u portugalskom parlamentu intenzivno radi na osnivanju skupine prijateljstva s Hrvatskom. Veleposlanik je istaknuo kako Hrvatska i Portugal imaju veliki potencijal za ostvarivanje dobrih gospodarskih odnosa te je u tom kontekstu pohvalio i sudjelovanje Hrvatske na seminaru, koji se održao prije dva dana u Lisabonu, na kojemu je sudjelovalo više od 50 gospodarstvenika.

Najbolja perspektiva za suradnju između dviju država je na kulturnom planu, istaknuo je veleposlanik da Silva Lopes. Kao primjer je naveo više od 200 studenata koji na zagrebačkom i zadarskom sveučilištu studiraju portugalski jezik. Veleposlanik je naglasio kako je portugalski jezik vrlo važan u svijetu s obzirom da ga govori 260 milijuna ljudi te dodao kako Portugal može pomoći Hrvatskoj u uspostavljanju i osnaživanju odnosa sa zemljama portugalskog govornog područja. 

Bošnjaković je istaknuo kako Hrvatska i Portugal imaju mnogo zajedničkih tema, a jedna od kojih je svakako i turizam. Rekao je kako je turizam važna grana gospodarstva u obje države te kako svake godine sve više portugalskih turista dolazi u Hrvatsku. Kada se osnuje skupina prijateljstva u portugalskom parlamentu nastojat ću biti u vezi s članovima skupine i raditi na osnaživanju odnosa između naših parlamenata, zaključio je Bošnjaković.

Autor: Hrvatsko-portugalska međuparlamentarna skupina prijateljstva