Dublin: Održan sastanak predsjednika odbora COSAC-a

Dublin – U irskom glavnom gradu Dublinu 27. i 28. siječnja održan je sastanak predsjednika odbora uključenih u Konferenciju odbora za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica Europske unije (COSAC). Na sastanku je sudjelovao i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Daniel Mondekar. 

Sastanak je održan pod predsjedanjem Dominica Hannigana, predsjednika Odbora za poslove Europske unije irskog parlamenta. Glavni govornici bili su irski ministar javne potrošnje i reformi Brendan Howlin te potpredsjednik Europske komisije zadužen za međuinstitucionalne odnose i administraciju Maroš Šefčovič. 

„Ideja vodilja razmjene mišljenja bila je da nacionalni parlamenti imaju nezamjenjivu ulogu u budućnosti Europske unije, osobito u podupiranju vjerodostojnosti poteza koji vode prema pravoj gospodarskoj i monetarnoj uniji“, rekao je Hannigan. Povjerenik Šefčovič naglasio je važnost povjerenja javnosti ne samo u jedinstveno tržište već i u Europsku uniju kao takvu. Ustvrdio je kako se EU kreće od kriznog upravljanja prema proaktivnijem pristupu s ciljem obnove povjerenja građana u kapacitete Europske unije, osobito kada je riječ o politici smanjenja nezaposlenosti. Šefčovič je također istaknuo ulogu nacionalnih parlamenata u rješavanju problema demokratskog deficita Europske unije. Predstavljajući prioritete irskog predsjedanja Vijećem EU-a, Howlin je objasnio kako je program predsjedništva usmjeren na postizanje stabilnosti, otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast. U raspravi, koja je uslijedila, sudionici konferencije izrazili su uvjerenje da bi nacionalni parlamenti trebali igrati veću ulogu u nadzoru potrošnje EU-a. 

Među temama sastanka bilo je i usuglašavanje dnevnog reda za plenarni sastanak COSAC-a koji će se održati također u Dublinu, od 23. do 25. lipnja. Među temama najavljenog sastanka ističe se proširenje Europske unije odnosno budućnost europskih integracija. 
 

Autor: Odbor za europske integracije