Frano Matušić primio grčkog ministra vanjskih poslova Stavrosa Lambrinidisa

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio je u radni posjet ministra vanjskih poslova Helenske Republike Stavrosa Lambrinidisa s pratećim izaslanstvom.

Matušić je uvodno zahvalio na grčkoj potpori Hrvatskoj tijekom dugotrajnih pregovora s Europskom unijom, zaključivši da će ulaskom Hrvatske u EU ostatak jugoistočne Europe dobiti poticaj za razvoj i početak pregovora o članstvu.
 
Ministar Lambrinidis se složio da je Grčka podržavala Hrvatsku tijekom cijelog procesa, kroz lagane, ali i teške periode. Izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska uspješno završila pregovore, vlastitim snagama i voljom. "2003. godine ste započeli pregovore inspirirani Europom, no danas predstavljate inspiraciju za Europu i cijeli Balkan, dokazavši da promjenama i zalaganjem svi imaju šansu postati dijelom europske zajednice naroda", zaključio je ministar. U tu svrhu, predložio je da Hrvatska bude partner Grčkoj na nadolazećem summitu u Solunu 2014., mjestu gdje je Hrvatska formalno započela put prema EU.

U razgovoru se dotaklo i tema poput "arapskog proljeća", zaključivši da se radi o demokratskim revolucijama te da ih Grčka podržava. Bilo je govora i o grčko-makedonskom problemu, kojom je prigodom ministar rekao da su dali par veoma konstruktivnih prijedloga, a u svrhu što bržeg i bezbolnijeg rješavanja tog problema. Ministar je spomenuo i Tursku, rekavši kako su njihovi odnosi u uzlaznoj putanji posljednjih godina te da zdušno podržavaju tursko članstvo u EU.

Matušić se složio da su događaji u arapskim mediteranskim zemljama od izuzetne važnosti za Hrvatsku, kao i cijela mediteranska regija te pohvalio dobre odnose Turske i Grčke. Složio se s ministrom da bi bilo korisno da Hrvatska odigra bitnu ulogu na summitu u Solunu te izrazio optimizam u rješavanju grčko-makedonskog problema. Matušić je istaknuo kako bi bilo dobro povezati Hrvatsku i Grčku preko Crne gore  i Albanije budućom jadransko-jonskom cestom. Izrazio je i nadu da će se EU širiti i dalje na istok, u smjeru Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Završno je rekao da suradnju među dvama parlamentima treba produbiti jer je za nas parlamentarna diplomacija vrlo važna.

Na kraju razgovora se uključio i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula, pozdravivši sve što je Grčka učinila za nas, rekavši da je naš put prema EU tamo i započeo, zaključivši da osim u parlamentima vrlo dobro s Grčkom surađujemo i u OESS-u.

Autor: Služba za odnose s javnošću