Frano Matušić primio Izaslanstvo Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike

Zagreb - Frano Matušić, predsjednik Odbora za vanjsku politiku i članovi Odbora, primili su u službeni posjet Izaslanstvo Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Hrvatskoga sabora uvodno je istaknuo da dvije zemlje njeguju tradicionalno izvanredne odnose te je izrazio svoje uvjerenje da će i u skoroj budućnosti, prijateljske Hrvatska i Češka, u europskoj obitelji graditi svoje odnose u obostranom interesu. Naglasio je da je Hrvatska u posljednjoj etapi pristupnih pregovora za članstvo u Uniji, nada se zaključenju pregovora u lipnju, nakon čega slijedi potpisivanje Pristupnog ugovora. Frano Matušić uputio je zamolbu Parlamentu Češke Republike za što bržom ratifikacijom Pristupnog ugovora. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Jan Bauer rekao je da je posjetom Izaslanstva češkog parlamenta u ovom presudnom trenutku za Hrvatsku, Češka željela još jednom potvrditi svoju privrženost hrvatskim težnjama za članstvom u Uniji, iskazati svoju potporu završetku pregovora te ponuditi svoje partnerstvo Hrvatskoj u nekim budućim partnerstvima u EU ili ad hoc partnerstvima. Iskazao je svoje zadovoljstvo jučerašnjim susretom sa češkom manjinom u Daruvaru, kao i sadržajnim boravkom u Hrvatskoj koje očekuje češku delegaciju u sljedeća dva dana. 

Razgovaralo se i o temama: novoj ulozi nacionalnih parlamenata te odnosima izvršne i zakonodavne vlasti u svjetlu Lisabonskog ugovora, odnosu Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata, novim kompetencijama parlamentarnih odbora i službi od trenutka ulaska zemlje kandidata u članstvo Europske unije, upravljanju i korištenju sredstava iz europskih fondova, pitanjima sigurnosti europskih granica, funkcioniranju zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, regionalnoj politici i dr.

Autor: Služba za odnose s javnošću