Frano Matušić primio izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Svekineskog narodnog političko-savjetodavnog vijeća NR Kine

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić i članovi Odbora primili su u posjet Odbor za vanjsku politiku Svekineskog narodnog političko-savjetodavnog vijeća Narodne Republike Kine.

U razgovoru je obostrano zaključeno da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Suradnja se posljednjih godina intenzivira na mnogo područja, a dobrim odnosima posebno doprinose posjeti na najvišim razinama. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić naglasio je da će i ovaj posjet produbiti veze između dviju zemalja.

Središnja tema razgovora bila je razvoj suradnje na području gospodarstva, kulture te posebno turizma. Prošlu godinu pedeset milijuna Kineza putovalo je van zemlje, što predstavlja veliku mogućnost Hrvatskoj da privuče što veći broj gostiju, rekao je potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Svekineskog narodnog političko-savjetodavnog vijeća Zhao Jinjun. 

Razmijenjena su mišljenja o poticanju intenzivnijeg predstavljanja Hrvatske u Kini. Gospodarsku razmjenu između dviju zemalja je također potrebno povećati, složili su se sugovornici. Član Odbora Mario Zubović u tom je kontekstu posebno izdvojio izniman geografski položaj Luke Rijeka.

Sugovornici su se složili da je moguće i daljnje intenziviranje suradnje dviju država u okviru međunarodnih institucija, posebno na području očuvanja mira u svijetu te zaštite okoliša. Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Svekineskog narodnog političko-savjetodavnog vijeća Zhao Jinjun uputio je poziv saborskom Odboru za vanjsku politiku za posjet NR Kini. Susret je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji. 

Autor: Služba za odnose s javnošću