Frano Matušić sastao se s ukrajinskim veleposlanikom Lubkivskijem

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Frano Matušić susreo se s veleposlanikom Republike Ukrajine Markijanom Lubkivskijem. 

Povod sastanku bila je predstojeća rasprava u Vijeću Europe kojom bi se trebalo potaknuti donošenje Rezolucije Vijeća Europe kojom bi se dostojno obilježila 75. obljetnica tragedije Holodomor u kojoj je, prema podacima iz Ukrajine, od gladi umrlo između 7 i 10 milijuna Ukrajinaca. Ta tragedija nije bila izazvana prirodnom nepogodom, već je bila rezultatom Staljinove planske politike, a čiji je cilj bio slabljenje Ukrajine kao političkog i ekonomskog subjekta. S tim u vezi, veleposlanik Lubkivskij, zamolio je da hrvatsko izaslanstvo u Vijeću Europe podrži donošenje Rezolucije kojom bi se osudili ovi tragični događaji. Pored toga, veleposlanik je iskoristio priliku uputiti čestitku Hrvatskoj na njezinom predstojećem primanju u NATO i putu prema EU, te naglasio da Ukrajina na nedavnom sastanku NATO-a u Bukureštu, zbog protivljenja Rusije na žalost nije dobila zeleno svjetlo za pristup ovoj organizaciji, ali da ima podršku i obećanje najutjecajnijih zemalja Saveza za ulazak u članstvo. 

Voditelj Hrvatskoga izaslanstva u PSVE Frano Matušić, obećao je da će saborsko Izaslanstvo u Vijeću Europe podržati donošenje spomenute Rezolucije, a izrazio je i želju da Ukrajina što brže ostvari napredak na svom putu u euroatlantske integracije u čemu uvijek može računati na pomoć i punu podršku Hrvatske. Tijekom razgovora spomenuto je da bi u posjet Hrvatskoj uskoro trebala stići i premijerka Ukrajine Julija Timošenko, a bilo je riječi i o suradnji na gospodarskom i kulturnom planu. S tim u vezi, veleposlanik Ukrajine spomenuo je da će na jesenskom zagrebačkom velesajmu Ukrajina nastupiti kao zemlja partner Hrvatske.

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe