Frano Matušić sudjeluje na Konferenciji predsjednika vanjskopolitičkih parlamentarnih odbora EU

Budimpešta - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Frano Matušić sudjeluje 5. i 6. svibnja u Budimpešti na Konferenciji predsjednika odbora za vanjsku politiku država članica Europske unije i kandidatkinja za članstvo te predsjednika Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (COFACC).

Teme sastanka su vezane uz politiku proširenja, s posebnim naglaskom na dovršetku hrvatskih pristupnih pregovora i integriranju Zapadnog Balkana u Europsku uniju. Raspravlja se i o stanju u Sjevernoj Africi te o odnosima s istočnim susjedima Europske unije i o drugim vanjskopolitičkim pitanjima. Predsjednici vanjskopolitičkih odbora također će razmijeniti mišljenja o načinu budućeg funkcioniranja parlamentarne kontrole vanjske i sigurnosne politike EU.

Predsjednik saborskog vanjskopolitičkog odbora Matušić izvjestit će kolege iz srodnih odbora parlamenata država članica o napretku postignutom u ispunjavanju preostalih mjerila za zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja te pozvati na potporu dovršetku pristupnih pregovora u lipnju te na što bržu ratifikaciju pristupnog ugovora u nacionalnim parlamentima država članica EU. 

Autor: Odbor za vanjsku politiku