Furio Radin, Milorad Pupovac i Deneš Šoja primili visokog povjerenika za nacionalne manjine OESS-a Knuta Vollebaeka

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i zastupnik talijanske manjine u Hrvatskome saboru Furio Radin, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju i zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac te predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina i zastupnik mađarske nacionalne manjine Deneš Šoja primili su u službeni posjet visokog povjerenika za nacionalne manjine OESS-a Knuta Vollebaeka.

U razgovoru s visokim povjerenikom za nacionalne manjine OESS-a zastupnici su istaknuli svoje nezadovoljstvo odlukom Ustavnog suda iz srpnja ove godine, kojom su ukinute odredbe prošlogodišnjih izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a odnose se na izbor manjinskih zastupnika u Hrvatski sabor. Odlukom Ustavnog suda ukinute su i izmjene Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koje se odnose na izbor zastupnika predstavnika nacionalnih manjina. „Ovdje se radi o osporavanju modela dodatnog glasa, što znači da nakon što glasuju za svog predstavnika u Hrvatskome saboru, predstavnici manjina mogu glasati i za stranke, što je ustvari bila borba za opće pravo glasa i zato je trebalo promijeniti Ustavni zakon i izborni zakon, što smo napravili ogromnom većinom glasova u Parlamentu“, istaknuo je Radin. Rekao je da se zakoni, koji se odnose na nacionalne manjine, moraju donositi dvotrećinskom većinom u Saboru i na taj način su se donijele izmjene Ustavnog zakona, no Ustavni sud je u svojoj odluci osporio da se radi o Ustavnom zakonu, već da se radi o organskom zakonu. „Pritom je zaboravio da se organski zakoni nacionalnih manjina donose kao ustavni zakoni i kao Ustav, dvotrećinskom većinom glasova. Ustavni sud je tako Ustavni zakon proglasio organskim zakonom, jer inače ne bi mogao donijeti odluku“, istaknuo je Radin. 

Pupovac spornim drži i to što je tu odluku Ustavni sud donio u izbornoj godini, što je zabranjeno drugim zakonima i sa direktnim posljedicama po izbor manjinskih zastupnika u Sabor na ovim izborima. Smatra da se sadašnjim nužnim opredjeljivanjem nacionalnih manjina hoće li glasati za svoje manjinske predstavnike ili za opće liste, manjine stavljaju u diskriminirajući položaj, a povređuje se i tajnost glasovanja. Manjinski zastupnici iskazali su zabrinutost da se institucija manjinskog zastupnika ovime dovodi u pitanje jer se stječe dojam da je moguće smanjiti opseg manjinskih prava otkako je Hrvatska završila pregovore za članstvo u EU. Sporno je i to da se ovo dogodilo samo tri tjedna nakon što je Hrvatska zaključila pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, gdje je jedno od mjerila bilo upravo provedba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Zastupnici Radin i Pupovac iskazali su mišljenje da je premalo pozornosti posvećeno reformi Ustavnog suda što smatraju nužno potrebnim.

Visoki povjerenik rekao je da će se pravni stručnjaci OESS-a očitovati i dati svoje mišljenje po ovom pitanju. Dodao je da je mišljenje Venecijanske komisije iz 2008. godine bilo takvo da se dvostruko pravo glasa daje samo u iznimnim okolnostima.

Autor: Služba za odnose s javnošću