Furio Radin održao sastanak s ravnateljem Agencije EU za temeljna prava Mortenom Kjaerumom

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin i članovi Odbora primili su u radni posjet ravnatelja Agencije Europske unije za temeljna prava Mortena Kjaeruma i članove izaslanstva.

Kako će Hrvatska postati promatrač u radu i drugim aktivnostima Agencije, na temelju Zakona o potvrđivanju Odluke br. 1/2010 Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Hrvatske, ovaj posjet ostvaren je s ciljem upoznavanja, razmjene iskustava i uspostavljanja buduće suradnje. Ravnatelj Agencije Europske unije za temeljna prava Morten Kjaerum predstavio je rad Agencije koja nema nadzorni karakter, već prikuplja i analizira podatke na području EU u svrhu razvijanja smjernica iz domene zaštite temeljnih prava za europske institucije. Predstavljajući aktualne projekte, gosti su posebno izdvojili istraživanje o romskoj nacionalnoj manjini te o nasilju nad ženama, u koje je uključena i Hrvatska.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin predstavio je djelokrug i načina rada Odbora izrazivši pritom interes za pokretanjem suradnje. Članovi Odbora predstavili su njihova područja interesa i aktualni zakonodavni okvir. Zajednički zaključak bio je da, iako je legislativa vrlo dobra, primjena zakona i ostvarivanje pravne države još uvijek nije realizirano u punom smislu. Zastupnica Vesna Škulić govorila je o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom, Gordana Sobol o nasilju nad ženama, dok je Ratko Gajica skrenuo pažnju na problem izbjeglica na čitavom području regije. Na sastanku je bilo i riječi o povećavanju stupnja zaštite prava djece koje je otvorio zastupnik Goran Heffer, dok je Nazif Memedi predstavio nacionalne projekte uključivanja romske nacionalne manjine u društvo.

U završnom dijelu sastanka izražena je obostrana želja za intenziviranjem suradnje, posebno u svjetlu pristupanja Hrvatske EU i nove, značajnije uloge nacionalnih parlamenata nakon donošenja Lisabonskog ugovora.

Autor: Služba za odnose s javnošću