Furio Radin primio apostolskoga nuncija monsinjora Alessandra D´Errica

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin sastao se u srijedu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj monsinjorom Alessandrom D'Erricom.

Rad saborskoga Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, razmjena mišljenja o stanju ljudskih prava te relevantna politička pitanja u Hrvatskoj i na globalnoj razini bile su središnje teme susreta predsjednika Odbora Furia Radina i apostolskoga nuncija Alessandra D´Errica. 

Furio Radin je, govoreći o djelovanju Odbora posljednjih dvadesetak godina, istaknuo važnu ulogu vanjskih članova u radu Odbora, među kojima su i predstavnici Katoličke Crkve i drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj. - Općenito, ljudska prava u Hrvatskoj doživjela su velik napredak, iako uz uspone i padove, osobito u posljednje vrijeme, rekao je Radin te podsjetio kako je još 1992. godine Hrvatska donijela Ustavni zakon o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj.
 
- Ljudska prava imaju  središnju poziciju u apostolskom djelovanju pape Franje što on iskazuje i svojim jasnim porukama i djelima, rekao je monsinjor D'Errico. U području ljudskih prava moraju djelovati i društvo, i politika i Crkva, istaknuo je.  

Osvrnuvši se na stoljetne veze Hrvatske i Svete Stolice, monsinjor D'Errico naglasio je kako se osim donošenja odluke  o međunarodnome priznanju samostalne i neovisne Republike Hrvatske, Sveta Stolica istovremeno zalagala i dalje se zalaže za poštivanje prava nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj te za istinsko pomirenje svih naroda na ovome prostoru. – Društvo i vjerske zajednice danas trebaju biti otvoreni kako bi se ljudska prava mogla potpuno poštovati, a demokratski procesi nastavili razvijati se, istaknuo je apostolski nuncij. – Probleme treba rješavati dijalogom, a Crkva treba biti otvorena prema svima, posebice prema onima koji je najviše trebaju i koji su od nje udaljeni, dodao je. 

U okviru razgovora o ljudskim pravima spomenuta su i prava žena u društvu i crkvi te prava djece. Također se razgovaralo i o radu i izvješćima pravobraniteljica, osobito pučke pravobraniteljice te skorašnjem prvom zasjedanju mješovite komisije koja bi trebala razgovarati o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca.  
 

Autor: Služba za medije