Furio Radin primio povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Thomasa Hammarberga

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora Furio Radin sa članovima Odbora primio povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Thomasa Hammarberga. 

U uvodnom dijelu sastanka Radin je zahvalio Thomasu Hammarbergu na odličnoj dosadašnjoj suradnji. Radin je istaknuo kako očekuje jednako dobru i uspješnu suradnju i s novim povjerenikom za ljudska prava Vijeća Europe. 

U nastavku se razgovaralo o zaštiti ljudskih prava kao i o položaju i statusu nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Furio Radin kazao je da je evidentan napredak u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, posebice u zadnjih 10-ak godina. Sugovornici su se posebno osvrnuli i na pitanje povratka srpske nacionalne manjine kao i na položaj romske manjine u Hrvatskoj. Bilo je riječi i o mogućnostima za rješavanje problema zapošljavanja povratnika te njihovog smještaja. 

Pomaci u integraciji romske nacionalne manjine vidljivi su danas u Hrvatskoj, no još je mnogo otvorenog prostora za dodatno unapređenje njihovog položaja, suglasni su sudionici sastanka.

Autor: Služba za odnose s javnošću