Furio Radin primio u posjet francuskog veleposlanika Jérômea Pasquiera

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin primio je u službeni posjet veleposlanika Francuske Republike Jérômea Pasquiera.

Obojica su ocijenila da bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske imaju stalnu uzlaznu putanju, a Francuska je bez sumnje doprinijela tome da Hrvatska uspješno završi pristupne pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Radin je iskazao svoje zadovoljstvo činjenicom što će Hrvatska uskoro postati članicom obitelji europskih zemalja koju je osnovala Francuska Republika. Hrvatska je u svoj pravosudni sustav uključila mnoga francuska iskustva, a obje zemlje žele pojačati suradnju i na europskim poslovima. Jedan od načina za ostvarenje tog cilja stipendiranje je mladih diplomata, čime bi se podignula razina njihova obrazovanja i obučenosti za obavljanje tih poslova. U francuskom Ministarstvu za vanjske poslove trenutačno je na izobrazbi stipendistica iz Hrvatske.

Glavna tema razgovora bio je položaj i status nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Radin smatra kako Hrvatska danas u odnosu na vrijeme devedesetih bilježi znatan napredak u zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Poseban napredak vidljiv je od 2000. godine kad Hrvatska kreće s pripremama za put k eurointegracijama. Znatni pomaci prepoznaju se u području dvojezičnosti, obrazovanja na jeziku nacionalnih manjina, u pitanju povratka srpske nacionalne manjine i uopće u zaštiti ljudskih prava. „Naravno da se ne smije stati na onom što je napravljeno i da ima još područja koja trebamo razvijati, a neke krupne korake treba napraviti u pravcu zaštite nekih manjina poput Roma, što su problemi koji se prepoznaju i u drugim članicama EU i treba ih zajednički rješavati“, ocijenio je Radin. Dodao je da se dodatan napor treba uložiti i u nastavak borbe protiv korupcije, u uređivanje pravosuđa te strukturiranje administracije, jer građanima treba omogućiti da svoje pravo mogu ostvariti ne samo na sudovima već i u uredima. 

Francuska struktura administracije može poslužiti kao uzor i Hrvatska će cijeniti pomoć na ovom planu. Radin je pozvao francuskog veleposlanika da prisustvuje sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Govoreći o svojim očekivanjima koja se odnose na rezultate popisa stanovništva, a tiču su nacionalnih manjina, rekao je da u talijanskoj manjini ne očekuje neke velike pomake, možda čak i određen pad, ponajprije jer se radi o starijem stanovništvu. Napomenuo je da je Istra vrlo „mobilna“ kad je u pitanju izjašnjavanje manjina, što ovisi o trenutačnim društvenim i političkim okolnostima. Istaknuo je da su upravo u stabilnim okolnostima manjine podložne asimilaciji i integraciji, što može utjecati i na rezultate ovog popisa 2011. godine. Svakako očekuje razliku u odnosu na popis iz 2001. godine i drži da se ona treba pripisati društvenim okolnostima koje nisu bile izvanredne naravi, kao što su bile devedesetih. Iskazao je svoje nezadovoljstvo odlukom Ustavnog suda kojom su ukinute neke odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, rekavši da se temeljni prigovor odnosi na činjenicu da su se izborna prava nacionalnih manjina ukinula u izbornoj godini kad hrvatski Ustav to izričito zabranjuje.

Autor: Služba za odnose s javnošću