Gari Cappelli primio veleposlanika Alžira Mokhtara Aminea Khelifa

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Alžirske Narodne Demokratske Republike Mokhtarom Amineom Khelifom.

Veleposlanik Khelif je podsjetio na dobre odnose dviju država i istaknuo važnost međuparlamentarne suradnje i poticanja političkog dijaloga između dvaju parlamenata. U okviru razvoja parlamentarne suradnje uručio je predsjedniku Odbora Cappelliju poziv za posjet alžirskog predsjednika Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo, Hanija Mohameda.

Predsjednik Odbora Cappelli složio se kako su od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Alžira bilateralni odnosi prijateljski. –Kada je u pitanju razmjena posjeta na visokoj razini, otvoreni smo za intenziviranje suradnje posebno na razini parlamenata i relevantnih odbora, kazao je. Napomenuo je da razmjena posjeta parlamentarnih skupina prijateljstava može biti dobra osnova za jačanje ukupnih odnosa dviju država, posebno zato što je je takva vrsta diplomacije fleksibilnija i zastupnici mogu govoriti slobodnije od diplomata i ministara. Dodao je kako Hrvatska i Alžir surađuju na multilateralnim forumima poput Parlamentarne skupštine Mediterana i Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran gdje im je zajednički cilj da Mediteran bude područje mira, stabilnosti i razvoja.

U nastavku razgovora bilo je riječi o migrantskoj krizi i Alžiru kao jednom od ključnih čimbenika sigurnosti u borbi protiv terorizma i ilegalnih migracija. Sugovornici su se složili kako postoji potencijal da se intenzivira gospodarska suradnja između dvije zemlje posebno u području poljoprivrede i turizma.