Glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije Johannes Paul Kyrle posjetio Hrvatski sabor

Zagreb - Glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije Johannes Paul Kyrle sastao se u Hrvatskom saboru s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Gordanom Jandrokovićem.

Na sastanku su dominirale teme o procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i situaciji u Uniji u svijetlu predstojećih institucionalnih reformi. Sugovornici su izrazili nadu da će pitanje Ustava Europske unije biti riješeno u što skorijoj budućnosti, te da neće predstavljati prepreku ulasku Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji.  

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković upoznao je gosta sa tijekom pristupnih pregovora, koji se odvijaju zadovoljavajućom dinamikom, te se idući mjesec očekuje dovršavanje faze screeninga. Naglasio je da pitanje pristupanja Europskoj uniji u Hrvatskoj uživa konsenzus svih političkih stranaka što uvelike olakšava komunikaciju, usklađivanje zakona i provedbu reformi. Europska perspektiva, dodao je, iznimno je važna i za ostale zemlje regije, gdje je Hrvatska važan čimbenik stabilizacije, te može postati snažan pozitivan model razvoja. 

Sugovornici su razmijenili iskustva u provedbi reformi i primjeni komunikacijske strategije kako u razdoblju austrijskih pristupnih pregovora Europskoj uniji tako i u tekućem procesu u Hrvatskoj. Gordan Jandroković ocijenio je ohrabrujućim rezultate nedavnih ispitivanja koja pokazuju da hrvatski građani racionalno promišljaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju. 

U nastavku posjeta Hrvatskom saboru glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije Johannes Paul Kyrle sastao se sa predsjednikom saborskog Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom.

Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica upoznao je gosta sa sličnostima i razlikama u djelokrugu i načinu rada Odbora za europske integracije i Nacionalnog odbora kao specifičnog tijela Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća praćenje tijeka pregovora s Europskom unijom. Istaknuo je da politički konsenzus doprinosi procesu usklađivanja i implementacije legislative, te da je do danas usvojeno oko polovine predviđenih zakona. Također je naglašena važnost komunikacijske strategije i dinamika reformi u procesu pristupanja EU. U okviru razgovora o odnosima Hrvatske i Europske unije, sugovornici su se osvrnuli i na razdoblje predsjedanja Austrije Europskom unijom kada je dovršeno prvo poglavlje pregovora.

Glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije Johannes Paul Kyrle istaknuo je da je Hrvatska važan čimbenik stabilnosti i razvoja čitave regije, te da je za zemlje ovog područja nužna europska perspektiva.

Odnosi Hrvatske i Austrije ocijenjeni su kao vrlo dobri, posebno s aspekta međuparlamentarne suradnje. U okviru ekonomske suradnje, Austrija je jedan od najvažnijih investitora, te iznimno važan gospodarski partner Republike Hrvatske, zaključio je Neven Mimica