Goran Marić sa suradnicima primio predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić sa suradnicima primio je u posjet predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda. 

Voditeljica misije MMF-a za Hrvatsku Zusana Murgasova istaknula je uvodno da je ovaj razgovor dio redovitih godišnjih konzultacija za pripremu izvješća za Izvršni odbor MMF-a. Zusanu Murgasovu zanimalo je viđenje predsjednika Odbora za financije i državni proračun Gorana Marića o kratkoročnim i srednjoročnim ekonomskim perspektivama. 

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Goran Marić rekao je da Hrvatska, nakon snažnog utjecaja krize, bilježi pokazatelje oporavka. Izrazio je nadu da će gospodarski rast ove godine zabilježili pozitivan rast od 1.5 posto. Kao posebno pozitivne indikatore Goran Marić naveo je velik rast u turizmu te povećanje izvoza. Hrvatska treba jačati koordinaciju monetarne i fiskalne politike te nastaviti s provođenjem programa gospodarskog oporavka. 

Osvrnuvši se na predstojeće izbore, Goran Marić i Dragica Zgrebec složili su se da će sljedeća vlada, neovisno o rezultatima izbora, nastaviti jačati hrvatske strateške gospodarske interese. U strukturi gospodarstva potrebno je povećavati proizvodni sektor i izvoz. Član Odbora Željko Turk predstavio je iskustva jedinica lokalne i regionalne samouprave u poticanju gospodarstva i zapošljavanja.

Zusana Murgasova rekla je da Vladine mjere gospodarskog oporavka donose rezultate, no da je potreban daljnji napor u njihovom kontinuiranom provođenju. Također je potrebna i jača fiskalna konsolidacija, a pažnju je potrebno usmjeriti i na velike socijalne transfere, dodala je. Osvrnuvši se na pristupne pregovore s Europskom unijom, naglasila je da je pristupanje EU važan korak za Hrvatsku, a o provedenim reformama ovisit će konkurentnost i pripremljenost hrvatskog gospodarstva na zajedničkom tržištu. 

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić složio se da je potrebno nastaviti s provođenjem programa gospodarskog oporavka, no dodatni prostor za poticanje gospodarstva moguće je pronaći i u financijskom sektoru, naglasio je. Obostrano je izražena spremnost za nastavkom suradnje.

Autor: Služba za odnose s javnošću