Gordan Jandroković primio izaslanstvo Nacionalnog vijeća Švicarske konfederacije

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i članovi Odbora sastali su se s izaslanstvom Nacionalnoga vijeća Švicarske konfederacije koje predvodi predsjednik Nacionalnoga vijeća Claude Janiak.

Sastanak je otvorio predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković zahvalivši Švicarskoj na pomoći Hrvatskoj u poslijeratnom razdoblju kao i na potpori hrvatskim nastojanjima da postane članica Europske unije. Gordan Jandroković upoznao je goste sa strukturom, djelokrugom i načinom rada Odbora za vanjsku politiku, posebno s aspekta oblikovanja prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva Republike Hrvatske, koji u hrvatskom parlamentu uživaju konsenzus svih stranaka. Pobliže je objasnio sličnosti i razlike u odnosu na rad Odbora za europske integracije i Nacionalnog odbora.

U nastavku sastanka razgovaralo se o nekim segmentima političkog sustava Republike Hrvatske, poput broja registriranih političkih stranaka u odnosu na broj stranaka zastupljenih u parlamentu. U okviru razgovora o stanju u medijima, naglašeno je kako su mediji u Hrvatskoj velikom većinom neovisni, posebno od političkih i stranačkih utjecaja. Prilikom razgovora o medijima predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković istaknuo je da hrvatska javnost mora biti glavni element kontrole medijske neovisnosti i objektivnosti. 

Kako Hrvatska, kao jedan od svojih vanjskopolitičkih prioriteta navodi i razvijanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje između zemalja regije, sastanak je zaključen razgovorom o stanju u BIH u svijetlu nadolazećih izbora. Hrvatska je zainteresirana, naglašeno je, za daljnju stabilizaciju i razvoj BIH, posebno zbog činjenice što Hrvati čine jedan od tri konstitutivna naroda BIH. Gordan Jandroković ponovno je istaknuo ulogu Hrvatske kao mosta između Europske unije i zemalja jugoistočne Europe.