Gordan Jandroković primio izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku kineskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i članovi Odbora primili su u radni posjet Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Svekineskog narodnog kongresa NR Kine, predvođeno potpredsjednikom Odbora Wang Yingfanom.

Gordan Jandroković rekao je da je između dvije prijateljske zemlje uspostavljena visoka razina bilateralnih odnosa, koja je u potpunosti definirana prošlogodišnjim potpisivanjem Zajedničke izjave o uspostavi partnerstva u općoj suradnji između Republike Hrvatske i NR Kine, a koju su potpisala dva premijera. Istaknuo je da Hrvatska prepoznaje izuzetnu važnost Kine u multilateralnim odnosima, snažno podupire njen razvoj, kao i načelo jedne Kine. Izrazio je uvjerenje da će ulaskom Hrvatske u EU odnosi Kine i Hrvatske postati još bolji i sadržajniji. 

Wang Yingfan rekao je da Kina želi još više unaprijediti dobre odnose između dvije zemlje, koji su svoj uzlaz dobili potpisivanjem Zajedničke izjave o uspostavi partnerstva. Uputio je poziv Odboru za vanjsku politiku Hrvatskog sabora da posjeti Svekineski narodni kongres u slijedećoj godini, što je predsjednik saborskog Odbora Gordan Jandroković sa zadovoljstvom prihvatio. Wang Yingfan konstatirao je da su se međusobni odnosi nakon uspostave diplomatskih odnosa dobro razvijali, a postoji i tradicija razmjene parlamentarnih delegacija. Naglasio je da Kina razumije težnje i napore koje Hrvatska ulaže da postane članica EU i NATO-a. 

„Iskreno želimo Hrvatskoj da što prije postane članica EU. Između EU i Kine postoje jako dobri odnosi i smatramo da ujedinjena Europa pridonosi ne samo razvoju svojih članica, već ukupnom miru i stabilnosti u svijetu“ izjavio je Wang. Zaključio je da Kina želi dobrosusjedske odnose sa svim zemljama svijeta, jer jedino ozračje stabilnosti može dovesti do gospodarskog razvoja i socijalne pravde u svakoj državi, pa tako i Kini.