Gordan Jandroković primio u službeni posjet nizozemsku veleposlanicu Trooster

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković primio je u službeni posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Catharinu Mariu Trooster. 

Gordan Jandroković uvodno je podsjetio da su bilateralni odnosi između dvije zemlje zadovoljavajući i da će budućnost te odnose učiniti još sadržajnijima, posebno kada RH postane članicom Europske unije. 

Veleposlanica Catharina Maria Trooster zanimala se za sastav te za prava i dužnosti Odbora za vanjsku politiku. Gordan Jandroković ukratko je izložio tri osnovna područja kojima se bavi Odbor, a to su: priprema i analiza svih zakona koji se tiču vanjske politike, davanje mišljenja o postavljanju i opozivu veleposlanika te održavanje bilateralnih i multilateralnih odnosa s odgovarajućim odborima parlamenata drugih zemalja. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku istaknuo je dva osnovna prioriteta u vanjskoj politici;  članstvo u EU i NATO savezu. Jandroković je konstatirao da postoji politički konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko članstva Republike Hrvatske u EU. Razgovaralo se i o trenutačnom stanju u regiji. Gordan Jandroković je kazao da  „RH ima svoju odgovornost u regiji, ona tu odgovornost prihvaća, jer Hrvatska mora biti promotor demokracije i reformi na ovim prostorima upravo članstvom u EU i NATO-u“. 

U nastavku se razgovaralo o potpori javnosti pristupanju EU te o potrebnoj informiranosti o svim elementima punopravnog članstva. Razgovarajući o NATO savezu i budućem summitu u Rigi, Jandroković je kazao kako Hrvatska očekuje pozitivan signal iz Rige. Nedavnim osnivanjem Nacionalnog odbora za približavanje Hrvatske NATO-u pojačat će se i komunikacija prema javnosti, ustvrdio je Jandroković. Veleposlanica je kazala kako je Nizozemska otvorena za suradnju te da želi imati partnerski odnos s RH.