Gordan Jandroković sudjelovao na konferenciji "TTIP: što donosi Hrvatskoj, Europskoj uniji i svijetu?"

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske polove Gordan Jandroković sudjelovao je na konferenciji o temi “TTIP: što donosi Hrvatskoj, Europskoj uniji i svijetu?“ koja je održana u organizaciji Ureda za informiranje Europskoga parlamenta u Republici Hrvatskoj i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Na Konferenciji su  između ostalih sudjelovali i zastupnici Europskoga parlamenta izabrani u Republici Hrvatskoj Dubravka Šuica, Biljana Borzan,  Tonino Picula, Davor Ivo Stier i Davor Škrlec, član kabineta povjerenice Europske komisije za trgovinu Cecilie Malmström Christian Burgsmüller, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova za gospodarske poslove Joseph Gene Petrić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić te predstavnici organizacija civilnog društva i gospodarskog sektora.

Na konferenciji se raspravljalo o važnosti Sporazuma o transatlantskom trgovinskom investicijskom partnerstvu u geopolitičkim i međunarodnim trgovinskim odnosima između Europe i SAD-a te o potencijalnim izazovima za europske i hrvatske tvrtke na američkom tržištu, osobito u pogledu njihove konkurentnosti u pojedinim sektorima poput pružanja usluga, proizvodnje hrane te IT sektoru.

U odnosu na procjenu učinaka Sporazuma iz hrvatske perspektive, Gordan Jandroković je ukazao da TTIP predstavlja važan civilizacijski sporazum kao odgovor na izazove globalizacije te za sada nema alternative. Unatoč otvorenim pitanjima oko mogućih spornih utjecaja na gospodarski, poljoprivredni i informacijski sektor u Hrvatskoj, konkurentnost hrvatskih poduzetnika koji su adekvatno i na vrijeme pristupili izradi izvoznih strategija ne bi trebala biti upitna, istaknuo je Jandroković. Govoreći o potrebi davanja većeg medijskog prostora pregovaračkom procesu sklapanja Sporazuma i ulozi Vlade u očuvanju nacionalnih interesa, Jandroković je istaknuo da će Hrvatski sabor nastaviti s raspravama u cilju približavanja sadržaja Sporazuma  široj javnosti.
  
 
 

Autor: Odbor za europske poslove